Stadiji raka dojk

Zgodnji rak dojk

Sinonimi za zgodnji rak dojk so še lokalno omejen in operabilen rak. Sem sodijo stadiji stadiji I, II in IIIA. Omejen je na dojko in pazdušne bezgavke. Običajno je prisotna večja ali manjša zatrdlina, ki je lahko trda, grčasta in praviloma neboleča. Značilna je vdrta koža nad zatrdlino, lahko uvlečena bradavica, če raste tumor pod bradavico. Tipne so lahko povečane pazdušne bezgavke. Tudi izcedek iz dojk je lahko znamenje za raka dojk.

Lokalno napredovali rak dojk

O lokalno napredovali bolezni govorimo takrat, ko rak vrašča v kožo in/ali prsno steno in zajema tudi večje število pazdušnih bezgavk (stadij IIIB in IIIC). Posebno agresivna oblika lokalno napredovalega raka dojk je vnetni rak (posnema vnetje), za katerega je značilno povečanje in oteklina dojke, rdečina, vdolbinice na koži, podobne pomarančni lupini, pogosto tudi ugreznjene bradavice, lahko pa tudi bolečina, ki sicer navadno ni simptom raka dojk.

Metastatski rak dojk

Napredovala t.i. razsejana ali metastatska bolezen pomeni, da se pojavijo zasevki (metastaze) v drugih, oddaljenih organih, izven dojke – stadij IV.

Posodobljeno: april 2018.

Dejavniki tveganja