Ujemi pravi trenutek - to je sreča.

Europa Donna

visual

Kaj povzroča raka

Pod izrazom rak razumemo skupino bolezni, za katere sta značilna:

a) nenadzorovana delitev celic; tiste, ki uidejo kontroli, postanejo »nesmrtne« - posledica je kopičenje celic in s tem nastanek zatrdline oziroma tumorja
b) vraščanje v sosednja tkiva in širjenje po mezgovnicah ter krvi v oddaljene organe.

Celice se izmaknejo nadzoru zaradi poškodbe, mutacije genov, ki uravnavajo rast, smrt in diferenciacijo celic. Nastanek rakave celice je večstopenjski proces, ki se dogaja v daljšem časovnem obdobju. Zato je rak običajno bolezen starejših ljudi, saj se v teku življenja mutacije nabirajo in šele ko pride do dokončne maligne transformacije celice, se začneta nenadzorovana rast celic in nastanek tumorjev.

Na maligno transformacijo celic vplivajo različni dejavniki tveganja:

  • škodljivi dejavniki iz okolja (t. i. kancerogeni dejavniki) so fizikalni (razna sevanja), kemične snovi (tobačni dim, industrijsko onesnaženje) ter biološki,
  • življenjski slog: telesna neaktivnost, neustrezna prehrana, debelost, razvade (alkohol, kajenje), stres.

V 5 do 10 odstotkih so prisotne podedovane mutacije, npr. genov BRCA1 in BRCA2.

Raziskave kažejo, da poleg naštetih dejavnikov vplivajo na ogroženost z rakom dojk še drugi. Med njimi je poleg spola zelo pomembna tudi starost. Večina bolnic je ob diagnozi starejša od 50 let. Na obolevnost vplivajo tudi drugi dejavniki: zgodnja prva menstruacija, pozna menopavza, nerodnost ali prvo rojevanje v poznih letih, kontracepcijske tablete (le v času jemanja), nadomestno hormonsko zdravljenje za lajšanje težav v menopavzi, (ki je daljše od 5 let).

Izpostavljenost dejavnikom tveganja še ne pomeni, da bo človek zagotovo zbolel, ampak le, da je verjetnost bolezni večja kot pri tistem, ki takemu dejavniku ni izpostavljen.

Posodobljeno: april 2018.

Dejavniki tveganja