Kaj povzroča raka

Gre za kopičenje napak (okvar, mutacij) na genih. Ko je kombinacija napak prava, se celica spremeni v rakasto (maligno). Za normalne celice je značilno, da ostajajo na mestu, kjer so zrasle, da nekaj časa živijo, nato propadejo in jih nadomestijo nove. Rakave celice pa taki kontroli uidejo, postanejo "nesmrtne". To pomeni, da se začnejo nebrzdano razmnoževati in kopičiti (nastane tumor, zatrdlina) ter vraščati v sosednja tkiva. Čez čas maligne celice prodrejo tudi v mezgovnice in žile ter po limfnem in krvnem obtoku v različne organe, kjer nastanejo novi tumorji (zasevki, metastaze).

Vzroki okvare gena so posledica delovanja različnih dejavnikov tveganja. Skupna lastnost dejavnikov tveganja je, da spremenijo celično DNK. Rak je torej genska bolezen, ki lahko nastane kot posledica hormonskih mutacij (sporadični rak) ali mutacij v spolnih celicah (dedni rak). Dejavnik tveganja ne pomeni, da bo človek, ki mu je izpostavljen zagotovo zbolel, ampak le, da je verjetnost bolezni večja kot pri tistem, ki takemu dejavniku ni izpostavljen. Večina rakov je sporadičnih, le pet odstotkov je dednih.

Vir: Onkologija, MK 2009

Dejavniki tveganja