Vpliv kemoterapije na jajčnike

Posledica kemoterapije na delovanje jajčnika je lahko akutna odpoved jajčnika ali zmanjšana rezerva jajčnika in posledična prezgodnja odpoved jajčnika. Nastanek akutne in prezgodnje odpovedi jajčnikov je odvisen od vrste citostatika, skupnega odmerka in starosti bolnice ob pričetku zdravljenja. Akutna odpoved jajčnika se lahko pojavi že med kemoterapijo ali neposredno po njej in je posledica vpliva na rast in zorenje foliklov s posledičnim propadom primordialnih foliklov. Posledici sta amenoreja in dokončna neplodnost. Bolnice, ki so mlajše od 35 let, razvijejo amenorejo po zdravljenju s kemoterapijo v približno 15 odstotkih, medtem ko jo štiridesetletnice v 40 odstotkih.

Prezgodnja odpoved jajčnikov je pogost dolgoročni neželeni učinek kemoterapije zaradi zmanjšane rezerve jajčnika, ki je posledica zmanjšanega števila foliklov, fibroze in napredujočega propada foliklov. Zanjo je značilno, da se menstruacijski cikel po zdravljenju sicer obnovi, vendar pa nastopi prezgodnja menopavza praviloma pred štiridesetim letom.

Pripravila dr. Simona Borštnar dr.med., Oddelek za internistično onkologijo, Onkološki inštitut Ljubljana