Telesna aktivnost

telesna_aktivnost
vir: Arhiv Novic ED, priloga Naše Žene

Telesna aktivnost je poleg uravnotežene prehrane bistvena sestavina zdravega načina življenja, saj je zdrava telesna teža in pravilno razmerje med mišicami in maščobnim tkivom odvisna tako od tega koliko in kako jemo ter od telesne aktivnosti.

Po bolezni in po daljši neaktivnosti je treba začeti previdno, morda sprva le 15 minut, potem pa čas in intenzivnost postopoma povečujemo.

Najboljša oblika telesne aktivnosti je ena ura redne zmerne telesne vadbe (hitra hoja, kolesarjenje) vsaj trikrat tedensko. Zmerna vadba je tista vadba, pri kateri se srčni utrip nekoliko dvigne, dihanje pospeši in telo oznoji in po kateri se počutimo prijetno utrujeni.

Kakšna naj bo varna telesna aktivnost žensk, ki so prebolele raka dojk

Redna telesna aktivnost pomaga ohranjati naše zdravje. Redna telesna aktivnost med samim zdravljenjem nam pomaga, da bolezen čimprej premagamo. Po končanem zdravljenju pa zmanjša možnosti za ponovitev bolezni. Telesna aktivnost ima številne pozitivne učinke na fizično in psihično zdravje človeka ter izboljša kakovost življenja tudi ženskam, ki so prebolele raka dojk. Ženske, ki imajo v svoj življenski slog vključeno tudi redno telesno aktivnsot, so pred zdravljenjem močnejše in v boljši fizični vzdržljivosti, kar vpliva na hitrejše in uspešnejše okrevanje po zdravljenju. Redno telesno aktivne ženske se po zdravljenju lažje vrnejo v običajne aktivnosti, delo in življenje.

Pomembno je, da ženske po zdravljenju raka dojk pričnejo s telesno aktivnostjo postopno in z nizko intenzivnostjo aerobne vadbe, vadbe za gibljivost in moč. Sposobnost za vadbo med zdravljenjem pa je odvisna od zdravstvenega stanja ženske in njene telesne vzdržljivosti pred boleznijo. Če ženska ni bila telesno aktivna pred diagnozo, mora počakati na zdravnikovo dovoljenje, da lahko prične z vadbo, pri kateri mora biti previdna in upoštevati postopnost izvajanja vaj. Če je bila pred diagnozo redno telesno aktivna, se mora o vadbi prav tako posvetovati z zdravnikom – rutino vadbe lahko načeloma obdrži, zmanjšati pa mora njeno intenzivnost. Telesna aktivnost ženski omogoči zavedanje, da so ostali deli njenega življenja nedotaknjeni.

Kakšna naj bo varna telesna aktivnost žensk, ki so prebolele raka dojk, je na 40. Strokovnem seminarju Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije, Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov – sekciji medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v onkologiji 7. Junija 2013, spregovorila dr. Suzana Mlinar, profesorica zdravstvene vzgoje.

Varna telesna aktivnost po raku dojk (.pdf)

Sekcija za gibanje in šport

Sekcija za gibanje in šport povezuje ženske skozi različne aktivnosti. Gibanje in zdrav življenjski slog sta ključna pri ohranjanju zdravja in dobrega počutja. Ženske, ki so se z boleznijo srečale, pa tudi vse zdrave, želimo spodbuditi, da redno telesno aktivnost vključijo v svoj vsakdan. Pridružite se nam!

Rekonstrukcija dojk