Spolnost

Tovrstne težave se morda ne zdijo tako pomembne, dokler se bolnica bojuje za svoje preživetje. A zdravljenje se enkrat konča in takrat se je treba spoprijeti tudi z vsakdanjim življenjem. Spolnost v njem nedvomno igra pomembno vlogo. Vedno več raziskav kaže, da so ravno težave v spolnosti med najpogostejšimi simptomi, s katerimi se soočajo ženske po zdravljenju raka dojk. Raziskave kažejo, da ima eno ali več težav v spolnem doživljanju kar 96 odstotkov zdravljenih žensk.

Rak dojk na težave s spolnostjo vpliva z različnih vidikov. Žensko na začetku pretrese že sama diagnoza, hkrati pa zaradi simbolnega pomena, ki ga imajo dojke. Žensko rak dojk veliko bolj prizadene, kot bi jo morda kak drug rak. Raziskovalci so ugotovili, da imajo ženske, ki so v procesu zdravljenja ostale brez dojke v primerjavi s tistimi z manjšim kirurškim posegom slabše doživljanje lastnega telesa, pri nekaterih lahko pride tudi do depresije, tesnobnosti in do upada spolne sle.

Tudi izbira zdravljenja po sami operaciji lahko vpliva na spolnost. Raziskave kažejo, da ženske po kemoterapiji v pomembno večjem deležu navajajo motnje s področja spolnosti: bolečino pri spolnem odnosu, pomanjkanje libida, težave pri doživljanju orgazma ali suhost nožnice. Največ težav imajo ženske, ki so imele z zdravljenjem povzročeno amenorejo. Tudi hormonsko zdravljenje s tamoksifenom povezujejo z bolečino, pekočim občutkom in nelagodjem pri spolnih odnosih.

Dobra novica pa je, da se težave pri spolnosti v letih po zaključenem zdravljenju postopoma zmanjšajo oziroma popolnoma izginejo.

Na Onkološkem institutu deluje Ambulanta za psihoonkologijo, v kateri se ukvarjajo z duševnimi stiskami bolnikov z rakom. Europa Donna ima odprta dva svetovalna telefona, s katerima pomaga pri premagovanju stisk bolnic. Poleg tega je možno individualno svetovanje v prostorih Europe Donne. Prav tako jim svetujemo pogovor s prostovoljkami skupine za samopomoč, kjer se lahko ženske pogovarjajo z drugimi bolnicami, ki so pripravljene deliti svojo izkušnjo, so neprecenljive.

Prirejeno po Arhivu Novic ED, priloge Naše žene

Rekonstrukcija dojk