Ujemi pravi trenutek - to je sreča.

Europa Donna

visual

Prehrana

Medtem, ko morajo bolniki z rakom sprva paziti, da bo njihova hrana dovolj kalorična in biti še posebno pozorni na to, da zaužijejo dovolj beljakovin, pa veljajo zanje, ko je zdravljenje končano, v glavnem enaka načela zdravega prehranjevanja in načina življenja kot za zdrave.

Priporočila zdrave in uravnotežene prehrane, ki pomembno vpliva na ohranjanje zdravja, večina od nas že kar dobro pozna. S prehrano je treba vzdrževati normalno prehranjenost in telesno in duševno zmogljivost. Temelj zdrave prehrane je raznovrstna in uravnotežena prehrana sestavljena iz vseh skupin živil v razumnih količinah, s katero telo dobi dovolj kalorij in nujno potrebnih hranilnih snovi. Če zaužijemo preveč hrane, tudi če je le-ta zdrava, bo telesna teža naraščala.

Pomembno je, da je v hrani, ki jo zaužijemo, čim manj predelanih živil. Najbolje je, da hrano pripravljamo iz svežih, ekološko pridelanih živil in da uživamo hrano s čim manj dodanimi konzervansi, aditivi in solmi. Izbira ustreznih sestavin in priprava kakovostnega uravnoteženega obroka ni tako težka, kot se morda zdi na prvi pogled.

Europa Donna je skupaj s strokovnjaki Onkološkega inštituta pripravila dopolnjeno izdajo knjige s priporočili o prehrani bolnikov z rakom. Knjiga Prehrana in rak, s podnaslovom Kaj jesti, če zbolimo, so napisale naše priznane strokovnjakinje: dr. Nada Rotovnik Kozjek, dr. med., Denis Mlakar Mastnak, dipl. m. s., specialistka klinične dietetike, Katja Kogovšek, dr. med., dr. Irena Sedej, univ. dipl. inž. živ. tehn., klinična dietetičarka in Eva Peklaj, univ. dipl. inž. živ. tehn., klinična dietetičarka.

Prehrana in rak (.pdf, 2,4 Mb)
Nastala je serija treh knjižic o prehrani, ki so namenjene prehrani bolnikov s težavami pri požiranju in bolnikov s ileostomo in kolostomo, ki jih lahko poiščete med publikacijami objavljenimi na naši spletni strani.

Prirejeno po Arhivu Novic ED, priloge Naše žene

Rekonstrukcija dojk