Povedati bližnjim

Soočiti bližnje z diagnozo rak dojk je težko, saj je to bolezen, ki s seboj prinaša številne spremembe, ki ne prizadenejo le bolnice, ampak obremenijo tudi druge družinske člane, zlasti otroke. Bolnice včasih svojim najbližjim zamolčijo, da imajo raka, saj mislijo, da jih s tem obvarujejo pred velikimi težavami. Strokovnjaki opozarjajo, da to ni dobro. Že zelo majhni otroci zaznavajo spremembe v obnašanju, čustvovanju in načinu komunikacije med drugimi družinskimi člani. Otroci želijo pojasnila. Želijo biti aktivno vključeni v reševanje družinskih težav.

Bližnji naj bodo seznanjeni z boleznijo, z načinom zdravljenja in njegovimi posledicami, seveda pa boste pogovor prilagodili glede na to ali se pogovarjate z otrokom ali z odraslim, s sorodnikom, prijateljem ali znancem. Najbolj pomembno pa je, da se zavedate, da ste vi tisti, ki usmerja pogovor in določa, katere informacije želi deliti in s kom.

Morda boste čutili strah, da boste svoje bližnje obremenili s slabo novico, morda boste zaskrbljeni, kako se bodo odzvali na dejstvo, da imate raka. Tudi po tem, ko so že seznanjeni z novico, je včasih težko odkrito komunicirati, prositi za pomoč, odgovarjati na vprašanja ali pa od dobronamernih sorodnikov in prijateljev zahtevati nekaj časa in prostora samo zase.

Pomembno je tudi, da poiščete nekoga, ki mu boste zaupali in s katerim boste lahko razpravljali o svojih strahovih, skrbeh in načrtih za prihodnost. Morda boste ugotovili, da je to vaš zakonec, življenjski partner, sorodnik ali prijatelj; če ne, pa boste svojega zaupnika poiskali izven kroga družine in prijateljev. Ni pomembno, kdo je ta oseba, pomembno je, da imate nekoga, s katerim lahko odkrito govorite.

Prirejeno po Arhivu Novic ED, priloge Naše žene

Rekonstrukcija dojk