visual

Ujemi pravi trenutek - to je sreča.

Europa Donna

Vsaka sprememba ni rak

Dojka je mlečna žleza, ki izloča mleko v času dojenja. Žlezno tkivo je obdano z opornim tkivom (vezivo in maščevje) in se spreminja skozi različna življenjska obdobja ženske. V puberteti se dojka začne razvijati, med nosečnostjo je vidna intenzivna rast izvodil ter žleznega tkiva pod vplivom ženskih spolnih hormonov. Štiri do pet dni po porodu se dojke povečajo zaradi nabiranja mleka v izvodilih in alveolih. V menopavzi pride zaradi znižane ravni spolnih hormonov do zmanjšanja tako žleznega tkiva kot veziva, poveča pa se količina maščobnega tkiva.

Dojke se ne spreminjajo le skozi življenjska obdobja, ampak v rodnem obdobju tudi mesečno, kar je povezano s spreminjajočo koncentracijo estrogena in progesteron. V tem času se pri nekaterih ženskah lahko pojavljajo fibrocistične spremembe (pretirana fiziološka reakcija žleznega tkiva dojke na hormonsko stimulacijo), kar občutijo kot vozljičavost, (vozliči so običajno drobni, gladki), ki jo lahko spremlja napetost v dojkah in bolečina (mastodinija) ter tudi bulice in izcedek (galaktoreja). Prisotna je predvsem v tistem delu dojke, kjer je največ žleznega tkiva, po navadi v zunanjem zgornjem kvadrantu. Najbolj moteče so v tednu pred menstrualno krvavitvijo in počasi izzvenijo teden dni kasneje.

Razen fibrocističnih sprememb so najpogosteje pojavljajo še:

  • Ciste so tvorbe v tkivu dojk, napolnjene s tekočino, ki so navadno jasno omejene in elastične, pogosto so na otip nekoliko boleče. Vsebino take zatrdline izpraznimo s tankoigelno punkcijo.
  • Fibroadenom je najpogostejši benigni tumor v dojkah pri mlajših ženskah, sestavljen iz žlez in veziva. Kaže se kot čvrsta, neboleča, dobro omejena in dobro premakljiva zatrdlina v dojki, običajno neboleča in raste počasi.
  • Intraduktalni papilom je običajno majhna, bradavici podobna, mehka sprememba, ki zraste znotraj mlečnih izvodil (v votlem sistemu) v bližini bradavice dojke. Klinično se kaže kot krvavitev ali pa kot krvavo obarvan, spontan ali izziven, izcedek iz bradavice.
  • Maščobna nekroza nastane običajno po kakšni poškodbi - padcu, udarcu, zategnitvi varnostnega pasu…, ki v dojki povzroči, da se maščobno tkivo v njej prerazporedi in tvori okroglaste, čvrste gruče, ki dajejo vtis tumorja.
  • Vnetje (mastitis) je okužba mlečnih vodov običajno povezano z dojenjem, pojavi pa se lahko tudi brez povezave z njim. Nastane lahko zaradi poškodbe, bakterijskih vnetnih žarišč drugje v telesu, vpliva hormonov. Dojka postane rdeča, pojavi se oteklina, zadebeljena koža, spremlja ga lahko tudi povišana telesna temperatura.

Približno 80 - 85 odstotkov vseh sprememb v dojkah kot so zatrdline, izcedek iz bradavice ali vgreznjena bradavica so benigne (nenevarne). Samo nekatere redke benigne spremembe, predvsem atipična hiperplazija (celice, ki se hitro delijo, so videti nenormalne) pomenijo povečano tveganje, da bi ženska v prihodnosti lahko zbolela za rakom dojke. Ne glede na to, pa je priporočljivo, da vsako spremembo, ki vztraja, pregleda zdravnik in s preiskavami opredeli, za kakšno vrsto spremembe gre.

Ne smemo pozabiti, da se zatrdline lahko pojavijo tudi pri moških – ginekomastija, lahko pa tudi rak.

Posodobljeno: april 2018.

Preberite še

Ko zaznam spremembo