Kaj vprašati zdravnika

Bolnici se porajajo številna vprašanja, ki zaslužijo odgovore. Strah pred neznanim negotovost še povečuje. Dodatno zmedo lahko povzročijo tudi sicer dobronamerne, a zelo laične "razlage in priporočila" sorodnikov, sosedov ali celo bolnic z rakom dojk. Treba je vedeti, da vsakdo doživlja bolezen po svoje in rak ni raku enak. Zato priporočamo, da se o vsem, kar vas skrbi, kar vas v zvezi z zdravljenjem zanima, o načinu življenja po zdravljenju, o možnosti preživetja in podobnem, pomenite z zdravnikom, ki vas bo zdravil in vas tudi najbolj pozna. V veliko pomoč vam je lahko tudi pogovor z žensko, ki je prebolela raka dojk.

Še pred obiskom zdravnika si pripravite seznam vprašanj in si jih zapišite. Vprašajte vse, kar vas teži. Neumnih vprašanj ni!

Za ilustracijo takega pogovora si lahko pomagate z nekaterimi vprašanji, povzetimi iz knjižice Potni list do zdravja dojk, ki jo je izdala evropska zveza Europa Donna. Gre za nekaj najpogostejših vprašanj, ki jih bolnice zastavljajo zdravnikom pred začetkom zdravljenja.

Preberite še

Kaj vprašati zdravnika