Kaj vprašati zdravnika

Bolnici se porajajo številna vprašanja, ki zaslužijo odgovore. Strah pred neznanim negotovost še povečuje. Dodatno zmedo lahko povzročijo tudi sicer dobronamerne, a zelo laične "razlage in priporočila" sorodnikov, sosedov ali celo bolnic z rakom dojk. Treba je vedeti, da vsakdo doživlja bolezen po svoje in rak ni raku enak. Zato priporočamo, da se o vsem, kar vas skrbi, kar vas v zvezi z zdravljenjem zanima, o načinu življenja po zdravljenju, o možnosti preživetja in podobnem, pomenite z zdravnikom, ki vas bo zdravil in vas tudi najbolj pozna. V veliko pomoč vam je lahko tudi pogovor z žensko, ki je prebolela raka dojk.

Še pred obiskom zdravnika si pripravite seznam vprašanj in si jih zapišite. Vprašajte vse, kar vas teži. Neumnih vprašanj ni.

Za ilustracijo takega pogovora si lahko pomagate z nekaterimi najpogostejšimi vprašanji, ki jih bolnice zastavljajo zdravnikom pred začetkom zdravljenja.

Posodobljeno: april 2018.

Preberite še