Samopregledovanje

Redno mesečno samopregledovanje pripomore k zgodnjemu odkrivanju raka dojk. Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti s samopregledovanjem in tako spoznati svoje dojke. Do menopavze naj bo to reden pregled vsaki deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa na izbrani dan v mesecu.

Pri samopregledovanju dojk je treba skrbno pregledati in pretipati obe dojki in biti pozoren na zatrdline, spremembe v velikosti in obliki dojk ter barvi kože, uvlečenost bradavice ali izcedek iz nje ali zatrdline. Pri spremembah se morate posvetovati z izbranim zdravnikom.

Kako pravilno pregledaš dojke?

samopregledovanje dojkDvigni desno roko on položi levo dlan na desno dojko. Iztegni prste in jih stisni skupaj ter s krožnimi gibi pretipaj celo dojko. Začni na zunanjem obodu dojke in se z roko premikaj proti bradavici.

samopregledovanje dojkNagni se naprej in podpri desno dojko z desno roko. Z nežnimi krožnimi gibi leve roke rahlo pritiskaj na dojko.

samopregledovanje dojkNagni se naprej, spusti levo roko. Stisnjenimi prsti desne roke pretipaj levo pazduho, nato ponovi pregled še z razprtimi prsti.

samopregledovanje dojkPo kopanju si oglej dojke v ogledalu in jih primerjaj. Prepričaj se, da ni nobenih vidnih sprememb. Nato skleni roke za glavo in ponovno preveri, da ni sprememb.

Več informacij poiščite v zloženki o samopregledovanju (.jpg, 1,32 mb) ali si poglejte video samopregleda, ki prikazuje, kako ženska naredi samopregled dojk.

Mobilna aplikacija in spletna stran Breast Test – Zaupaj svojim rokam za zdravje dojk

Za pomoč pri rednem mesečnem pregledovanju sta vam na voljo tudi mobilna aplikacija in spletna stran Breast Test. Aplikacija vsebuje vedno aktualni menstrualni koledarček, ki uporabnice vsak mesec z opomnikom spomni na pregled, vsebuje pa tudi preprosta navodila in slikovna gradiva, s katerimi predstavi postopek samopregledovanja dojk. Aplikacija je brezplačno na voljo v spletnih trgovinah mobilnih aplikacij (App Store, Google Play, Windows Phone Store), na mobilni telefon pa jo je mogoče naložiti tudi preko spletne strani: breast-test.com, kjer je na voljo tudi spletna različica menstrualnega koledarčka z opomnikom na samopregledovanje in predsatvitev postopka samopregledovanja.

Dejavniki tveganja