visual

Ujemi pravi trenutek - to je sreča.

Europa Donna

Sekcija za gibanje in šport

Sekcija za gibanje in šport

Gibanje in zdrav življenjski slog sta ključna dejavnika pri ohranjanju zdravja in dobrega počutja.

Ženske, ki so se z boleznijo srečale, pa tudi vse zdrave, želimo spodbuditi, da redno telesno aktivnost vključijo v svoj vsakdan. Naš program izvajanja gibalnih vsebin je prilagojen vsaki glede na zmožnosti in želje, tako vsaka najde vadbo, ki ji ustreza. Kljub temu pa mora vsaka paziti na svoje sposobnosti in lastne omejitve.

Upoštevamo sposobnosti in pričakovanja

V sodelovanju s športnimi strokovnjaki bomo za vsako posameznico izdelali »špoortni karton« gibalnih sposobnosti in telesnih značilnosti. Z njim bomo vsaki posameznici določili primerno aktivnost glede na njene sposobnosti in pričakovanja. Članice bodo pred začetkom in ob koncu vadbe izvedle krajše testiranje, pridobljeni rezultati pa bodo pokazali napredek.

Aktivnosti v letu 2016

V letu 2016 je bila športna sekcija zelo aktivna. Na DM teku za ženske so članice sekcije za gibanje in šport premagovale razdalji pet in deset kilometrov. V maju so skupaj z drugimi podporniki podprle akcijo Cancel Cancer litovskega maratonca Dinsa Vecansa, ki je v 28 dneh, v 28 evropskih mestih zaporedoma pretekel 28 maratonov. Članice pa smo s sočasnim tekom na vzporedni tekaški stezi pretekle 38 kilometrov.

Rožnati mesec oktober je bil poleg številnih akcij ozaveščanja podprt tudi s športnimi aktivnostmi. Teki in hoje za upanje so že tradicionalno potekali v Dolenjskih Toplicah, Slovenski Bistrici, Zasavju in Novi Gorici.

Ekipa za gibanje in šport je rožnati oktober končala z aktivno udeležbo na Fun teku v okviru Ljubljanskega maratona. V sredini decembra smo se udeležili še 13. dobrodelnega teka Božičkov, ki je potekal v parku Tivoli v Ljubljani.

Načrtovane aktivnosti v letu 2017

Ob koncu januarja bo v okviru športne sekcije potekal celodnevni seminar, na katerem bodo aktivno sodelovale članice sekcije. Program seminarja bo zajemal različne športne aktivnosti (tek, hoja, smučanje, sankanje), meditacijo in dihalne vaje. Strokovnjaki posameznih področij nam bodo predstavili različne oblike vadb, tako bomo pridobili nova znanja in veščine. 

Med 3. in 18. februarjem 2017 se bomo v okviru akcije Peš na Pohorje odpravili na pohod po Mariborskem Pohorju.

Februarja in marca bodo poleg ustaljenih vsakomesečnih pohodov potekale intenzivne športne aktivnosti na prostem. S tovrstnimi vadbami bomo krepili imunski sistem in telesno pripravljenost.

Maja načrtujemo udeležbo na maratonu v Radencih in na DM teku, kjer se bodo članice udeležile teka in nordijske hoje. S to udeležbo bodo nekatere dosegle cilj – prvič preteči oziroma prehoditi določeno razdaljo na maratonu.

Junij bo v znamenju pohodov, organiziranih na različnih koncih po Slovenji (Pohorje, Nanos, Šmarna gora, Uršlja gora).

V času poletnih počitnic in dopustov bo na osnovi individualnega programa s športnega kartona vsaka članica prejela program vadbe, ki jo bo izvajala neodvisno od skupine. Septembra bomo ponovno začeli skupinsko vadbo in telesno pripravljenost preverili s testiranjem in primerjali napredek vsake posameznice. Za obeleženje celotnih aktivnosti bomo pripravili zaključno prireditev, zato pozorno spremljajte naše objave.

Jesenski meseci bodo poleg aktivnosti rožnatega oktobra in aktivne udeležbe na Fun teku in Ljubljanskem maratonu temeljili na aktivnem mreženju z ostalimi športnimi organizacijami.

Športne aktivnosti Europe Donne po Sloveniji, ki potekajo skozi vse leto

  • Joga za članice (že več let) – prilagojeno delo za bolnice; poteka celo leto v treh sklopih v Ljubljani.
  • Veslanje v sodelovanju s Kajakško Zvezo Slovenije; poteka od maja do oktobra.
  • Telovadba na Fakulteti za šport v Ljubljani.
  • Telovadba v prostorih Europe Donne v Slovenski Bistrici.
  • Pohodi, teki po celotni Sloveniji.

Pridružite se nam!

Sekcijo za gibanje in šport pri Europi Donni vodi Rebeka Potočnik. Spremljajte spletno in facebook stran Europe Donne, kjer vas bomo obveščali o aktualnih aktivnostih in dogodkih.