Sekcija mladih bolnic

Mlajše bolnice se hkrati z boleznijo bojujejo še z vrsto drugih težav - z odsotnostjo z dela na vrhuncu svoje kariere, skrbjo za majhne otroke ali s strahom, da otrok po zdravljenju ne bodo mogle imeti, s prizadeto samopodobo in drugimi duševnimi in v današnjem času vse prevečkrat tudi finančnimi stiskami.

Ker večji del bolnic za rakom dojk zboli po petdesetem letu, je tudi največ preventivnih dejavnosti, raziskav in pozornosti nasploh namenjeno bolnicam te starostne skupine. A bolezen ne izbira in vse pogosteje prizadene tudi mlajše. Ravno zato se je na konferenci o raku dojk v Berlinu aprila 2008 rodila ideja, da znotraj združenja Europa Donna nastanejo sekcije, namenjene mlajšim bolnicam. Za zdaj so jo poleg nas uresničili le še v Švici ter na Cipru.

Sekcija želi mlajšim bolnica nuditi predvsem oporo in pomoč pri specifičnih problemih. Hkrati pa želi tudi mlade ozavestiti in izobraziti, da pri raku dojk ne gre le za bolezen starejših in da je preventiva potrebna tudi pri njih. Za mlajše ženske je redno mesečno samopregledovanje dojk toliko bolj pomembno, ker presejalnih preiskav zanje ni, saj mamografija pri tkivu mlajših dojk ne daje dovolj zanesljivih rezultatov. Naslednja težava pa je, da morda celo zdravnik pri mlajši ženski sploh ne pomisli na možnost raka dojk. Lahko jih na primer pripišejo kar hormonskim motnjam. Ženskam, ki čutijo, da se z njimi nekaj dogaja, da je nekaj narobe, svetujemo, naj bodo vztrajne. Če jim zdravnik ne prisluhne, naj se obrnejo na Europo Donno. Skupaj bomo poskušali najti rešitev.odločijo vsaj za samoplačniški pregled z ultrazvokom.

Slovensko Sekcijo mladih bolnic pri Europi Donni vodi Mojca Buh. Sekciji se lahko pridružijo ženske, ki so zbolele pred štiridesetim leto, in sicer tako, da izpolnijo pristopno izjavo za ED in na njej izberejo, da se želijo pridružiti sekciji mladih bolnic.