visual

Ujemi pravi trenutek - to je sreča.

Europa Donna

Rožnati oktober 2018

Rožnati oktober 2018

Rožnati oktober

Rožnati oktober je mednarodni mesec osveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli okoli1300 žensk in do 15 moških, več kot 400 žensk in nekaj moških pa umre. To pomeni, da vsak dan nekje v Sloveniji več kot tri ženske izvedo za diagnozo, vsaj ena pa umre, to pa niso samo številke, to so žene, mame, hčere, prijateljice in sodelavke. Vedeti moramo, da je rak dojk dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem osveščanje, zgodnje odkrivanje in takojšnje učinkovito zdravljenje. V Združenju Europa Donna Slovenija že vrsto let oktobra pripravimo številne aktivnosti, s katerimi želimo obeležiti rožnati oktober, osveščati širšo javnost o raku dojk in opozoriti na pomen zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja bolezni.

Program Roza

program ROZA

V Združenje Europa Donna Slovenija se zavedamo, da diagnoza rak vpliva na vse ravni življenja bolnice in prizadene tudi njene bližnje, zato si že vrsto let prizadevamo, da bi bolnicam lahko zagotovili tudi ustrezno psihosocialno podporo. Le tako se bo bolnica lahko ustrezno soočila z boleznijo, sodelovala v procesu zdravljenja, lažje premagovala stranske učinke in se po zdravljenju hitreje vrnila v svoje socialno in delovno okolje. V ta namen smo s partnerji, Slovenskim društvom Hospic, Fakulteto za psihoterapevtsko znanost SFU Ljubljana in Društvom za razvijanje čuječnost zasnovali program ROZA, ki ga v obdobju 2017-2019 sofinancira Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije. V okviru programa so bolnicam in njihovim svojcem na voljo različne oblike psihosocialne podpore. V želji, da bi program zaživel tudi po izteku sofinanciranja, pa bomo skupaj s partnerji in podporniki zbirali sredstva za nadgradnjo programa.

Poslikaj za upanje

Poslikaj za upanje

V sodelovanju s podporniki smo 2. oktobra 2018 v centru Ljubljane z rožnatimi motivi poslikali zvonce za kolo, s katerimi želimo opozoriti na pomen gibanja in skrbi za svoje zdravje. K sodelovanju smo povabili slovenske oblikovalce in mimoidoče, akciji pa so se pridružili tudi Mladi zmaji. Rožnati zvonci so na voljo za donacijo 5 evrov.

15. oktober, Dan zdravih dojk

Breast health day

Združenje Europa Donna Slovenija se je tudi letos, že enajsto leto zapored, pridružila aktivnostim ob 15. oktobru – dnevu zdravih dojk, ki jih spodbuja in usmerja Evropska zveza Europa Donna. Evropska zveza vsako leto opozarja na pomen zdravega načina življenja kot nepogrešljivega dela ohranjanja zdravja. Ob dnevu zdravih dojk, smo ponovno opozarjali, da smo za svoje zdravje v prvi vrsti odgovorni sami in da lahko z redno telesno aktivnostjo, zdravo in uravnoteženo prehrano in vzdrževanjem telesne teže veliko naredimo za svoje zdravje.

Europa Donna v Državnem zboru Republike Slovenije

Članice Združenja Europa Donna Slovenija bodo tudi letos v družbi podpornikov že četrto leto zapored obiskale Državni zbor Republike Slovenije. Z akcijo želijo opozoriti poslance, da je rak bolezen, ki prizadene vso Slovenijo, in odpreti dialog o pomenu skrbi za svoje zdravje dokler je čas (preventiva in zgodnje odkrivanja) in potrebe po podpori politike pri skrbi za dostopen in učinkovit zdravstveni sistem, ko pride do bolezni.

Teki in hoja za upanje 2018

Tek in hoja za upanje 2018Tudi letos so v okiru rožnatega oktobra potekali športno-humanitarni dogodki Tek in hoja za upanje.

  • 1. oktobra 2018: 7. tek in hoja za upanje Zagorje; Europark v Zagorju ob Savi.
  • 4. oktober 2018: Tek in hoja za upanje v Novem mestu
  • 6. oktober 2018: 6. goriški tek in hoja za upanje 2018 v Novi Gorici
  • 11. oktober 2018: Pohod za upanje na Obali - od Belvederja do Strunjana 
  • 13. oktober 2018: 5. Tek in hoja za upanje v Slovenski Bistrici
  • 15. oktober 2018: Tek in hoja za upanje Jesenice
  • 20. oktober 2018: Tek in hoja za upanje - Pohod v okolici Postojne
  • 24. oktober 2018: Pohod v rožnatem oktobru v Ljubljani

Več o Tekih in hoji za upanje.

Izobraževalne videovsebine Europa Donna

Izobraževalne videovsebine

V Združenju Europa Donna Slovenija smo pripravili kratke izobraževalne videovsebine, s katerimi promoviramo zdrav življenjski slog, pomen samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka dojk in osveščamo širšo slovensko javnost. Z njimi nagovarjamo predvsem mlajše generacije (srednješolska mladina, študenti in mladi odrasli), ki smo jih s preteklimi aktivnostmi osveščanja o raku dojk težje dosegli. Izdelavo videovsebin je podprla Zavarovalnica Triglav.

Redno mesečno samopregledovanje dojk
Zdrav življenski slog
Europa Donna - Nisi sama

Rožnati oktober v slovenskih občinah

V Združenju Europa Donna Slovenija smo letos pozvali slovenske občine, da nas podprejo v prizadevanjih in postanejo naš partner v osveščanju o pomenu preventive in zgodnjega odkrivanja raka. Za prikaz sodelovanja slovenskih občin v akciji osveščanja smo v aktivnosti vključili fotografije prepoznavnih znamenitosti posameznih občin z rožnatim detajlom.

Rožnate pletenine

Že četrto leto zapored so v različnih krajih po Sloveniji v rožnate pletenine oblekli drevesa in mimoidoče opozorili, da rak lahko prizadene vsakogar od nas. V akcijo pletenja in kvačkanja pletenin so se vključile ženske iz vse Slovenije.

Rožnati Ljubljanski grad

Ljubljanski grad je bil 1. in 15. oktobra v  podporo rožnatem oktobru, mesecu osveščanja o raku dojk osvetljen z roza barvo.

Europa Donna avtobus Ljubljanskega potniškega prometa

Avtobus LPP

V Ljubljani se tudi letos v rožnatem oktobru na progah mestnega avtobusa Ljubljanskega potniškega prometa vozimo s posebnim Europa Donna avtobusom.

Roza oktober v Hoferju

Hofer šampinjoni

Hofer Slovenija se že tretje leto zapored pridružuje aktivnostim rožnatega oktobra. Ves oktober smo lahko v Hoferjevih poslovalnicah po Sloveniji z nakupom šampinjonov v roza embalaži prispevali 10 centov za aktivnosti združenja Europa Donna.

»PinkRibbon« mobilni telefon

Pink Ribbon telefonTelekom Slovenije in Samsung že vrsto let v rožnatem oktobru podpirata Združenje Europa Donna Slovenija s posebno različico mobitela »Pink Ribbon«. Z akcijsko ponudbo sta združenju tudi letos namenila 10 evrov od vsakega prodanega telefona Samsung Galaxy A8 Pink Ribbon.

 

 

 

Zala in rožnati oktober

Oktober je bil zopet obarvan v rožnato in posvečen osveščanju zdravem načinu življenja in o pomenu preventivne pri ohranjanju zdravja. Pivovarna Laško Union z vodo Zala je podprla tudi letošnje tradicionalne teke in hoje za upanje.

Roza gospodinjski aparati

Roza gospodinjski aparati Bosh

Podjetje BSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje je del kupnine od vsakega prodanega gospodinjskega aparat Bosch v roza barvi doniralo Slovenskemu združenju Europa Donna. Ne glede na prodano količino je minimalni znesek donacije 1.000 evrov.

Pri osveščanju o raku dojk tudi s podporo športnikov in športnic

Rožnati oktober s športniki

Hokejisti HK SŽ Olimpija so 20. oktobra 2018 na tekmi Alpske hokejske lige gostili aktualnega prvaka lige MS Asiago. Tekma je bila obarvana rožnato, saj se je HK SŽ Olimpija pridružila osveščanju o raku dojk. Začetni plošček je pripadel Jani Koteski, članici Europa Donna Slovenija. Hokejisti so na dresih nosili rožnato pentljo, s tribun pa so jih bodo spodbujale članice združenja.

Košarkarji Petrola Olimpije Ljubljana so 14. oktobra 2018, tekmo s KK Zadar posvetili podpori Združenju Europa Donna Slovenija pri osveščanju o raku dojk. V ta namen so pripravili tudi drese z rožnatimi pentljami in številkami roza barve.

V Rokometnem klubu Celje Pivovarna Laško tudi v sezoni 2018/19 nadaljujejo z aktivno podporo združenju Europa Donna. Podobno kot prejšnjo sezono ponovno nastopajo v dresih rožnate barve, najbolj aktivno v oktobru, drese pa bodo na določenih tekmah uporabljali vse do zaključka sezone ter tako ves čas skrbeli za osveščanje o problematiki raka dojk. V oktobru bo klub izvedel dobrodelno licitacijo originalnih podpisanih roza dresov pretekle sezone, izkupiček pa bo v celotni namenjen Europa Donni.

Rokometni klub Krim Mercator je sodelovanju z Europa Donna Slovenija na tekmi 13. oktobra 2018; Krim Mercator : Thüringer HC opozarjal na pomen boja proti raku na dojk.

Tudi Odbojkarski klub Nova KBM Branik se je pridružil osveščanja o raku dojk in v ta namen so dekleta oktobra nosile posebno "Rožnato majico " na vseh uradnih tekmovanjih. Za obraz akcije so izbrali uspešno študentko medicine Izo Mlakar.

Podporo aktivnostim v rožnatemu oktobru je izrazil tudi alpski smučar Miha Hrobat, na prenovljeni spletni strani je objavil rožnato pentljo, na družabnih omrežjih pa je na rožnati mesec opozoril z uporabo rožnato obarvanih smučarskih palic.

Rožnate pentlje pa so si na eni od tekem ABA Liga 2 nadeli tudi člani trenerskega štaba Košarkarskega kluba Helios Suns in s tem simbolično opozorili na pomen zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja bolezni.

Rožnate nogavice

Roza alles mooi nogavice

Alles.mooi so še več kot nogavice. So dobrodelne nogavice. Ob nakupu podarite 10 odstotkov Združenju Europa Donna Slovenija, ob uporabi kode ROZA pa pridobite še 10 odstotni popust za nakup katerih koli nogavic. Moher nogavice “Alles Mooi” na naraven način odvajajo vlago, so odporne na neprijetne vonjave, uravnavajo temperaturo, so zdrave za noge in izredno obstojne. Več na Alles.mooi

Rožnati oktober v Kleti Brda

Klet Brda in rožnati oktober

V oktobru, mesecu osveščanja o raku dojk so v vinotekah Kleti Brda v Ljubljani, Novi Gorici, Celju, Kranju in na Dobrovem, 10 odstotkov od vsakega nakupa penine Bagueri Rosé, penine Quercus Rosé in vina Quercus Rosé namenili Slovenskemu združenju za boj proti raku dojk Europa Donna.

Ženske smo carice

Carica si

Od vsake prodane majice "Carica si!, Naj to vedo vsi!" do konca rožnatega oktobra 5 evrov donirajo Europa Donna Slovenija.

Craftalnica Europa Donna rožnati izziv

Craftalnica

Tudi letos so urednice bloga Craftalnica ustvarjalke povabile k izdelovanju rožnato obarvanih voščilnic, ki jih bodo podarili združenju Europa Donna Slovenija.
 

Razstava Body Worlds Vital na Gospodarskem razstavišču

Gospodarsko razstavišče ponovno odpira vrata odmevni svetovni razstavi. Od 20. oktobra 2018 do 20. januarja 2019 si bomo lahko ogledali razstavo Body Worlds Vital, ki prek plastiniranih originalnih teles in organov prikazuje, kakšne so razlike med zdravim, ogroženim in obolelim telesom oziroma organi. Razstavo bo dopolnjeval spremljevalni program z brezplačnimi predavanji o pomenu zdravega življenjskega sloga, od zdrave prehrane do gibanja ter predstavitev raznih obolenj in bolezni sodobnega časa. Vzemite si čas za svoje zdravje in si oglejte razstavo, več o razstavi pa na www.bodyworldsvital.si

Breast test - Zaupaj svojim rokam

Za svoje zdravje smo v prvi vrsti odgovorni sami. Redno in pravilno mesečno samopregledovanje je ključno za odkrivanje zgodnjih sprememb dojk. Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti s samopregledovanjem in tako spoznati svoje dojke. Naj vas aplikacija za pametne telefone Breast Test spomni, kdaj je čas za mesečni pregled. Aplikacija s preprostimi navodili in slikovnim gradivom predstavlja postopek samopregledovanja dojk. Aplikacija je brezplačno na voljo v spletnih trgovinah mobilnih aplikacij (App Store, Google Play).

Rožnate pentlje po vsej Sloveniji

Europa Donna želi z rožnato pentljo, ki je simbol boja proti raku dojk, širiti osveščenost. Zato smo tudi letos razdelili več kot 10.000 rožnatih pentlj na dogodkih po Sloveniji. Rožnate pentlje pa so si v znak podpore nadeli tudi v številnih podjetjih in organizacijah.