visual

Ujemi pravi trenutek - to je sreča.

Europa Donna

Rožnati oktober 2016

Rožnati oktober 2016

Rožnati oktober je svetovni mesec osveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli skoraj 1300 žensk in okoli deset moških. Rak dojk je visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem zgodnje odkrivanje bolezni in takojšnje učinkovito ter vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje. V Europi Donni vsako leto oktobra pripravimo številne aktivnosti, s katerimi želimo obeležiti rožnati oktober, osveščati širšo javnost o raku dojk in opozoriti na pomen zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja bolezni.

Rožnati oktober v Državnem zboru Republike Slovenije

Europa Donna v Državnem zboru Republike Slovenije

V petek, 23. septembra 2016 smo članice Europe Donne v družbi podpornikov obiskali Državni zbor Republike Slovenije in poslancem predstavili pomen stabilnega zdravstvenega sistema, ki ne rešuje samo življenj, ampak vpliva tudi na izboljšanje kakovosti življenja in ekonomskega statusa bolnikov, njihovih družin in družbe kot celote. Ob tej priložnosti smo otvorili razstavo fotografij ”Lep je dan”, na katerih je fotograf Tomaž Levstek ujel pozitivno podobo bolnic in s katero slovensko javnost osveščamo o pomenu boja proti raku dojk.

"Lep je dan"

Rožnati oktober bo tudi letos potekal pod geslom »Lep je dan.« Leta 2014 smo posneli odmeven videospot za pesem Lep je dan pevke Anje Rupel, v katerem so zaplesale članice Europe Donne in plesalci plesne šole Bolero. Vabljeni k ogledu videospota "Lep je dan!"

Lep je dan

Vzporedno s plesnim dogajanjem je nastala tudi serija fotografij "Lep je dan!" Fotograf Tomaž Levstek je skozi objektiv ujel pozitivno podobo bolnic in ozdravljenk. Portretiranje so fotografirane v črnobeli tehniki z rožnatim trakom. Vsaka fotografija je opremljena s sporočilom, ki nagovarja k skrbi za zdravje svojih dojk. Razstave fotografij ”Lep je dan” že dve leti potujejo po različnih krajih po Sloveniji in osveščajo ženske in moške o pomenu zgodnjega odkrivanja raka dojk.

Z razstavo v Državnem zboru Republike Slovenije, ki jo bomo otvorili 23. septembra in odprtjem razstave 26. septembra v avli Mestne občine Nova Gorica bomo obeležili rožnati oktober.

Rožnate pletenine v parku Zvezda

Rožnate pletenine v Parku Zvezda

Predstavnice ED in naši podporniki smo 4. oktobra 2016 z rožnatimi pleteninami oblekli drevesa v Parku Zvezda v Ljubljani. Z akcijo želimo mimoidoče na nevsiljiv način povabiti k razmisleku in spomniti, da je rak dojk realnost, ki lahko prizadene vsakogar od nas. Lansko leto smo povabili stanovalke in stanovalce Doma upokojencev Center - Tabor, Doma starejših občanov Fužine in Doma starejših občanov Šiška ter udeleženke aktivnosti v Dnevnemu centru aktivnosti za starejše v Ljubljani, ki so se z veseljem odzvale našemu vabilu in nam s čudovitimi pleteninami pomagali izpeljati našo idejo. Letos pa smo k soustvarjanju pletenin in dopolnitvi lanske kolekcije povabili vse, ki so nas želeli podpreti. Številne pridne roke so se odzvale našemu vabilu in iz različnih koncev Slovenije smo prejeli čudovite pletenine v rožnati in drugih barvah, ki smo jih skvačkali in sešili skupaj ter oblekli drevesa v Parku Zvezda v Ljubljani. .

15. oktober, dan zdravih dojk - Zaplešite za zdravje!

Slovenska Europa Donna se tudi letos pridružuje aktivnostim ob 15. oktobru – dnevu zdravih dojk, ki jih spodbuja in usmerja Evropska zveza Europa Donna. Evropska zveza ponovno opozarja na pomen zdravega načina življenja z uravnoteženo prehrano, vzdrževanje primerne telesne teže in vsakodnevno telesno dejavnost. Še vedno se namreč premalo zavedamo, da smo sami odgovorni za svoje zdravje in da je za vse ljudi kot tudi za bolnike z rakom ustrezna prehrana in telesna vadba nepogrešljiv del ohranjanja zdravja in kakovostnega življenja.

15. oktober, dan zdravih dojk / Breast Health Day.

Lep je dan 2016
Članice Europe Donne smo 15. oktobra 2016, na dan zdravih dojk, v Ljubljani, Slovenski Bistrici, Postojni in na Jesenicah zaplesale v družbi plesalcev in učencev in dijakov. Z vklopom v živo na Val 202 smo ob 11. uri, in s podporo Plesne šole Bolero na vseh lokacijah hkrat zaplesali na pesem Lep je dan pevke Anje Rupel. Hvala vsem, ki ste zaplesali z nami!

Teki za upanje

Nadaljujemo tudi z dobrodelnimi Teki za upanje, ki bodo letos v Zagorju ob Savi, Novi Gorici, Dolenjskih Toplicah in Slovenski Bistrici, ki so namenjeni osveščanju, druženju in zbiranju sredstev.

Več o Teku in hoji za upanje 2016.

Europa Donna v Slovenski Bistrici

V Slovenski Bistrici bomo 21. oktobra slavnostno odprli prostore namenjene aktivnostim Europe Donne v Slovenski Bistrici.

Svetovna kampanja zbiranja sredstev #allstorks - vse štorklje

#allsorks Big time for Baby

Europa Donna Slovenija v okviru rožnatega oktobra podpira svetovno kampanjo #allstrorks - vse štorklje za sofinanciranje klinične študije »Big Time For Baby« za podporo ženskam, ki so v rodni dobi zbolele za hormonsko odvisnim rakom dojk in želijo, kljub zdravljenju, poskusiti postati mame. Več o študiji "Big time for baby". (v angleščini)

Z Lidlom Slovenija do navdihujočih misli

Lidl donacija

Z Lidlom Slovenija smo povabili ženske, da razmislijo o tem, kaj jih navdihuje. Za vsako misel, ki ste jo prispevale, je priljubljeni trgovec v sklad Europe Donne prispeval pet evrov. Z zbranimi mislimi, natisnjenimi na balone, pa smo simbolično obeležili 15. oktober, dan zdravih dojk. Z akcijo zbiranja misli smo vas želeli spodbuditi, da razmislite, kaj pomeni biti ženska, kaj pomeni biti mama, žena, hčerka, prijateljica, nenazadnje pa tudi bolnica. Želii smo vam položiti na srce, kako pomembno je skrbeti zase, poslušati svoje telo, uživati življenje in iskati navdih za pozitivne premike. Hvala za vaše navdihujoče misli! Več na www.boljsi-svet.si.

Roza oktober v Hoferju

Hofer šampinjoni v roza embalaži

Hofer Slovenija se pridružuje aktivnostim rožnatega oktobra. Ves oktober lahko v Hoferjevih poslovalnicah po Sloveniji z nakupom šampinjonov v roza embalaži prispevate 10 centov za aktivnosti združenja Europa Donna. Raziskave namreč kažejo, da šampinjoni vsebujejo koristne snovi, ki lahko pripomorejo k preventivi raka dojk. Šampinjone najdete na polici z zelenjavo, več informacij pa na www.hofer.si/rozaoktober.
 

Pink Ribbon mobilni telefon

Telekom Pink Ribbon

Telekom Slovenije in Samsung že vrsto let v rožnatem oktobru, mesecu, ki je tradicionalno posvečen ozaveščanju o raku dojk, podpirata Slovensko združenje za boj proti raku dojk Europa Donna s posebno različico mobitela »Pink Ribbon«. Z akcijsko ponudbo bosta združenju tudi letos namenila 10 evrov od vsakega prodanega mobitela Samsung Galaxy A5 Pink Ribbon, lahko tudi vi prispevate in podprete naše delovanje.

Zala in rožnati oktober

Zala podpira rožnati oktober

Mesec oktober bo zopet obarvan v rožnate pentlje, ki so posvečene osveščanju o zdravem načinu življenja in o pomenu preventivne pri ohranjanju zdravja. ”Veseli smo, da Pivovarna Laško Union z vodo Zala podpira tudi letošnje tradicionalne teke in hoje za upanje, ki bodo tudi letos potekali v Zasavju, Dolenjskih Toplicah, Novi Gorici in Slovenski Bistrici in se jih bo predvidoma udeležilo 2.500 ljudi. Europa Donna ceni partnersko sodelovanje z Pivovarno Laško Union, ki že vrsto let pomaga pri uresničevanju projektov, ki želijo opozoriti na pomen gibanja, druženja in humanitarnosti.” je dejala predsednica Europa Donne gospa Mojca Senčar.

Europa Donna avtobus Ljubljanskega potniškega prometa

Rožnati avtobus Ljubljanskega potniškega prometa

V Ljubljani se lahko tudi letos v rožnatem oktobru na frekventnih linijah mestnega avtobusa Ljubljanskega potniškega prometa vozimo s posebnim Europa Donna avtobusom. Avtobus bo v rožnati preobleki vozil do konca novembra.

Osebne znamke z motivi Europe Donne

Tudi letos bomo rožnati oktober obeležili z osebnimi znamkami Europe Donne, ki so nastale v sodelovanju s Pošto Slovenije. Izdelanih je 5000 osebnih znamk vrednosti A z motivi Europe Donne. Znamke so na voljo na sedežu Europe Donne.

Rožnati oktober na Onkološkem inštitutu

V oktobru bodo prostovoljke, ženske, ki so prebolele raka dojk, vsak torek in četrtek med 9. in 13. uro na Onkološkem inštitutu delile promocijski material Europe Donne in rožnate pentlje. Obiskovalcem bodo posredovale praktične napotke in informacije o zdravljenju raka dojk v bolnišnici in po njej. Slednje je še posebej pomembno, ker se bolniki doma srečujejo z mnogimi težavami, kako zaživeti normalno življenje po diagnozi raka dojk, bolezen pa poleg bolnic, prizadene tudi svojce in prijatelje.

Rožnate pentlje po vsej Sloveniji

Europa Donna želi z rožnato pentljo, ki je simbol boja proti raku dojk, širiti osveščenost. Zato bomo v sodelovanju s farmacevtskimi družbami, ki bodo podarile večjo količino rožnatih pentelj, delili pentlje na dogodkih po Sloveniji.

Vse naše aktivnosti lahko spremljate na spletni strani Europa Donna ter na Facebook profilu Europe Donne.

Sponzorji in podporniki

 

Bolero Bolero
 City Screen City Screen
Hofer Hofer
Lidl Slovenija Lidl Slovenija
Slaščičarna Lolita Slaščičarna Lolita
LPP Ljubljanski potniški promet
 Mercator Mercator
Media bus Media bus
Pošta Slovenije Pošta Slovenije
Samsung Samsung
Telekom Slovenije Telekom Slovenije
Ljubljanske tržnice in parkirišča Ljubljanske tržnice in parkirišča
Val202 Val202
Zala Zala
Zaslon Zaslon digitalni mediji
Zavarovalnica Triglav Zavarovalnica Triglav