Program ROZA

Roza

Ime: ROZA - Razvojni program za opolnomočenje in zdravo aktivacijo žensk z izkušnjo raka dojk ali rodil

Nosilec programa:
Europa Donna Slovenija

Partnerji:

Opis: Program ROZA je razvojni program z novimi vsebinami, orodji in ukrepi za psihosocialno opolnomočenje in zdravo aktivacijo žensk z izkušnjo raka dojk in rodil, ki vključuje tudi svojce in bližnje.

Cilj: Doseganje boljšega psihosocialnega zdravja, zmanjševanja neenakosti v zdravju, izboljšanje kakovosti življenja s poudarkom na psihosocialni obravnavi in pomoči bolnicam, njihovim svojcem in bližnjim ter osveščanje širše javnosti. Zgodnje odkrivanje raka pomembno vpliva na uspešno zdravljenje in daljšo dobo preživetja, program ROZA bo bolnicam omogočal, da dobo med in po zdravljenju kakovostnejše preživijo, brez dodatnih obremenilnih posledic na psihično kot tudi na fizično zdravje.

Projekt v obdobju 2017-2019 sofinancira Ministrstvo za zdravje RS.

Za koga je ROZA?
S programom Roza nagovarjamo bolnice, njihove svojce in bližnje ter osveščamo zdravo populacijo.

Bolnice pozivamo, da skozi svojo aktivacijo in našo podporo sprejmete novo življenjsko obdobje, ki vključuje življenje s kronično boleznijo. V okviru programa bomo razvijali različne aktivnosti in vam nudili strokovno, izkustveno in osebno neformalno podporo, pri sprejemanju novo nastale življenjske izkušnje.

Kdaj se lahko vključite v program?
Če ste ravnokar zvedeli za diagnozo ali ste raka že preboleli, vabljeni v našo Roza družbo. Ne čakajte predolgo. Obdobje ena do pet let od diagnoze je izredno pomembno za vzdrževanje dobrega psihičnega zdravja, ki je mnogokrat spregledano, potrebe bolnic pa so velike, saj je rak šok tako za telo kot za psiho, ki lahko pusti dolgotrajne posledice. S programom vam zagotavljamo dolgoročno, kontinuirano motivacijo in spodbujanje, da začnete in vztrajate pri ohranjanju dobre telesne kondicije, se informirate o zdravi prehrani in prehranskih dodatkih, se držite samooskrbe doma (zdravljenje po navodilih zdravnika) ter učinkovito spremenite življenjski slog, ki spodbuja zdravje.