visual

Ujemi pravi trenutek - to je sreča.

Europa Donna

Napolni nas z upanjem: Stari tolarji za nove začetke

Napolni nas z upanjem: Stari tolarji za nove začetke

Napolni nas z upanjem

Europa Donna, Slovensko združenje za boj proti raku dojk skupaj s partnerji in podporniki začenja dobrodelno akcijo Napolni nas z upanjem - Stari tolarji za nove začetke.  Od 10. januarja do 1. marca 2019 zbiramo stare tolarske bankovce, s katerimi želimo zbrati sredstva za nadgradnjo programa ROZA, ki bolnicam in njihovim svojcem nudi psihosocialno pomoč ob soočanju z diagnozo rak.

Po podatkih Banke Slovenije je bilo konec lanskega novembra v obtoku še dobrih 62 milijonov kosov tolarskih bankovcev in bonov v vrednosti 7,71 milijarde tolarjev oz. 32,18 milijonov evrov.

Lokacije zbiranje

Bankovce starih slovenskih tolarjev lahko oddate v roza škatle, ki so na voljo v 644 trgovinah Mercator, v zbiralnike v poslovalnicah NLB po vsej Sloveniji in v Telekomove centre po Sloveniji.

Naredi svojo roza škatlo

Roza škatle lahko ustvarite tudi sami in zbirate sredstva v podjetjih, društvih, šolah ali s prijatelji, zbrana sredstva pa oddate v eni od 644 Mercatorjevih trgovin ali poslovalnicah NLB ali na sedežu Združenja Europa Donna Slovenija.

Roza kuverte

Če v vaši bližini ni trgovine Mercator ali NLB Poslovalnice, kjer zbiramo stare tolarje, nam lahko tolarske bankovce pošljete kar po pošti v posebnih roza kuvertah.

Roza kuverte so na voljo v zdravstvenih ustanovah po Sloveniji (seznam lokacij). Lahko pa roza kuverte naročite na elektronskem naslovu na europadonna@europadonna.si in nam tolarske bankovce pošljete kar po pošti.

Ambasadorji projekta

Mojca SenčarMojca Senčar

Častna predsednica Europe Donne je že vsa leta prepoznaven obraz osveščanja o raku dojk in rakih rodil v Sloveniji. Dobrodelna akcija Napolni nas z upanjem je še ena od pobud, v kateri z veseljem širi dobre zgodbe, ki pomagajo bolnicam in svojcem pri zdravljenju.

 

Vid ValičVid Valič

Voditelj, stand-up komik in igralec je dolgoletni podpornik Europe Donne. V dobrodelni akciji Napolni nas z upanjem predvsem moški del publike spodbuja, da spregovorijo o svojih izkušnjah soočanja z boleznijo njihovih ljubljenih oseb.

Jana KoteskaJana Koteska

Manekenka, stilistka in tista, ki svojo zgodbo z rakom dojk od vsega začetka javno govori o soočanju z rakom z dojk. Vedno nasmejana Jana je ambasadorka Europe Donne že vrsto let in tudi v največji dobrodelni akciji v letu 2019 skupaj s svojim očetom Borisom spodbuja bolnice in svojce, da psihosocialna pomoč ni tabu.

LukmanJure Košir

Nekdanji tekmovalec v alpskem smučanju, danes uspešen poslovnež v športu, eden najbolj dobrodelnih slovenskih športnikov, pogosto podpira akcije Europe Donne. Tudi tokrat se nam je pridružil v lovu za starimi tolarji, s katerimi bomo pomagali bolnicam z rakom in njihovim svojcem na področju psihosocialne pomoči.
 

Partnerji in podporniki projekta

Mercator d.d.
NLB d.d.
MSD Merck d.d.    
Internavti, družba za digitalno komuniciranje d.o.o.
Dnevnik, d.d.
Media24
TAM-TAM, d.o.o.
Europlakat d.o.o.
Bright Visuals
Časnik Večer d.o.o.
II. program Radia Slovenija – Val 202
Astrazeneca uk Limited, podružnica v Sloveniji
Roche Farmacevtska družba d.o.o.
Medis, d.o.o.
Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Koper
Pfizer podružnica Ljubljana
Telekom Slovenija, d.d.
Vita Media

Pomen psihosocialne podpore ob soočanju z diagnozo rak

Združenje Europa Donna Slovenija že več kot 20 let skrbi za pomoč bolnicam in njihovim svojcem med zdravljenjem in po njem ter vse leto osvešča o raku dojk in rakih rodil. Diagnoza rak vpliva na vse ravni življenja bolnice in prizadene tudi njene bližnje, zato si že vrsto let prizadevamo, da bi bolnicam in njihovim svojcem lahko zagotovili tudi ustrezno psihosocialno podporo. Le tako se bo bolnica lahko ustrezno soočila z boleznijo, sodelovala v procesu zdravljenja, lažje premagovala stranske učinke in se po zdravljenju hitreje vrnila v svoje socialno in delovno okolje. Pred dvema letoma smo aktivnosti psihosocialne podpore povezali v skupen program ROZA, ki ga v letih od 2017 do 2019 sofinancira Ministrstvo za zdravje. 

Program ROZA

V okviru programa Roza, ki ga v Združenju Europa Donna Slovenija izvajamo v sodelovanju s partnerji, so bolnicam in njihovim svojcem v času zdravljenja in po njem na voljo različne oblike psihosocialne podpore. Različne oblike pomoči so na voljo 365 dni v letu: individualni pogovori preko svetovalnega telefona ali v živo, preko spletne pošte, podporne skupine za bolnice, njihove svojce in žalujoče ter tabori za otroke so ključni stebri programa ROZA. Program ROZA v letih od 2017 do 2019 sofinancira Ministrstvo za zdravje, vse aktivnosti so za udeležence brezplačne. 

Bolnice in ozdravljenke
V programu ROZA za bolnice in ozdravljenke organiziramo podporno skupino, ki poteka v okviru Stika, centra za psihoterapijo in kakovost odnosov in se srečuje dvakrat mesečno v popoldanskem času. Na srečanjih pod strokovnim vodstvom izkušene psihoterapevtke vodijo pogovore o temah, ki so pomembne za ženske, ki so prebolele raka dojk ali raka rodil. V sodelovanju s Slovenskim društvom Hospic pripravljamo izobraževanje v obliki izkustvenih delavnic, na katerih bolnice pridobivajo veščine za lažje soočanje z boleznijo, minljivostjo in strahom. Z Društvom za razvijanje čuječnosti dvakrat letno izvajamo delavnice čuječnosti v Ljubljani in v Slovenski Bistrici. 

Svojci in prijatelji
Za svojce in prijatelje v programu ROZA organiziramo dve podporni skupini, ki potekata pod vodstvom strokovno usposobljenih sodelavcev Fakultete za psihoterapevtsko znanost (SFU Ljubljana). Prva skupina je namenjena svojcem bolnic z rakom dojk ali rakom rodil, druga skupina pa žalujočim, ki jih je prizadela izguba bližnje osebe zaradi raka.

Otroci
V programu ROZA organiziramo vikend tabor za otroke bolnic z rakom (5 do 18 let), ki ga izvajajo v sodelovanju s Slovenskim Društvom Hospic. Dolgotrajna bolezen in zdravljenje žensk fizično in psihično obremenilno vplivata na celotno družino in še prav posebej na njihove otroke. V programu tabora se prepletajo zabavne in sprostilne vsebine in resnejše tematike, ki jih obravnavajo na delavnicah z izkušenimi terapevti in prostovoljci in se dotikajo odnosov v družini, o spremembah v primerjavi z obdobjem pred boleznijo, kaj pogrešajo, kako se spoprijemajo z različnimi čustvi, izkušnjami in občutki. 

Več o programu ROZA.