Rožnati izziv - ODPOVEDAN

19.5.2019

Nedeljski pohod na Golico je zaradi vremena odpovedan.

Kdaj: nedelja: 19. maja 2019
Dolžina poti in zahtevnost: 2 uri 20 min; višinska razlika 850 m
Zbirno mesto: Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Hrušica in desno po cesti naprej sledimo v smeri Jesenic, kjer se zberemo na parkirišču Mercator, centra nasproti Bolnišnice Jesenice
Čas: 8:30

Golica je obmejna gora v Karavankah, ki se vzpenja nad Jesenicami. Nahaja se na nadmorski višini 1835 metrov. Stoji nad strmim prepadnim skalnim robom. Mimo koče (1582 m), kjer se lahko okrepčate z dobro domačo hrano imamo še pol ure strme hoje do vrha Golice (1835 m). Tam nas pričaka čudovit razgled proti Avstriji, Julijskim Alpam s Triglavom in Stolu. Izlet traja približno dve uri
in pol v eno smer.

Ob poti nas bo razveseljeval pogled na bele poljane narcis. Na našem gorenjskem koncu jim po domače pravijo ključavnice, po njihovem v kljuko upognjenem cvetu. Legenda pravi, da je Bog nekoč posvaril čebele, naj ne nabirajo medu ob nedeljah in praznikih. Niso ga ubogale. Zato je med v belih cvetkah zaklenil tako, da jim je ustvaril neprehodno bunčico v stebelcih pod cvetovi. Čebele so bile ukročene, zaklenjene narcise pa so, vsaj za domačine postale ključavnice. Te prelepe rožice so zaščitene.

Za pohod potrebujemo primerno planinsko obutev in obleko, pohodne palice, dovolj tekočine in zvrhan nahrbtnik dobre volje.

Naročili smo lepo vreme. V primeru dežja, pohod odpade.

Pohod koordinira Magda Berginc. Prijave in dodatne informacije na elektronskem naslovu: sportna@europadonna.si.

Izberite pohod v skladu s svojimi zmožnosti in sposobnosti. Udeležba na pohodu je na lastno odgovornost. Pridržujemo si pravico do spremembe oziroma odpovedi pohoda. Fotografije s pohoda bomo lahko uporabili v Novicah Europa Donna, na spletni strani in/ali Facebook strani. V kolikor ne strinjate z objavo fotografij, to sporočite koordinatorici pohoda pred fotografiranjem.