Rožnati izziv - Bistriški vintgar

19.5.2018

Pred nami je 6. Rožnati izziv, ki se bo tokrat izvedel na Štajerskem. Bistriški Vindgar je mesto, kjer človek ob poti opazuje čudovito sotesko potoka in brzic, na samem vrhu pa pohodnika razveseli s čudovitim razledom na pokrajino.

Dobimo se v soboto 19.5.2018, ob 8.30 na parkirišču  desna stran parkirišča v smeri prihoda) pri tovarni Impol - Partizanska 38, 2310 Slovenska Bistrica.

V Bistriškem vintgarju ne pričakujte le nekaj metrov široke soteske, obdane s strmimi stenami. Pravzaprav gre “le” za slikovito dolino, ki jo je ustvaril potok Bistrica. Njen tok je ne nekaterih delih zelo razigran, ponekod pa precej miren. Naravno okolje je čudovito, na poti pa si lahko ogledamo kar nekaj znamenitosti: rimski kamnolom, slap Bistriški Šum, ruševine številnih mlinov, najdebelejšo jelko v tem delu evrope (ki pa se je žal podrla in počasi propada). Pot je enostavna, vendar kjub vsemu zahteva ustrezno pohodniško obutev.

Izhodišče:
Avtocesto “Ljubljana - Maribor” zapustimo na izvozu Slovenska Bistrica (jug). Na prvem krožišču gremo v smeri Poljčan, na drugem pa v smeri centra Slovenske Bistrice. Na semaforiziranem križišču v centru zavijemo levo. Peljemo se vseskozi naravnost mimo nogometnega igrišča do tovarne Impol- tam parkiramo.

Opis:
Do vstopa v Vindgar nas pelje asvaltirana pot caa 1000M. Tam nas pozdravi opisna tabla, kjer vidimo začrtano pot in glavne znamenitosti v soteski. Sledimo dobro označeni poti in uživamo v neokrnjeni naravi. V pol ure prispemo do rimskega kamnoloma, kjer so lomili marmor za rimske nekropole na Štajerskem. Na kamnolom nas opozori oznaka in če se mu želimo povsem približati, je potrebno prečiti Bistrico. Vrnemo se nazaj do oznake in nadaljujemo po levi strani soteske. Kmalu pridemo do oznake za slap Šum. Desno se odcepi ozka steza, ki preči strmo pobočje. Pot nadaljujemo do Ančnikovega gradišča, ki ima bogato zgodovino in skriva veliko zanimivih zgodovinskih dejstev.

Z nami bo od vsega začetka turistična vodička občine, ki nam bo pot popestrila s številnimi zanimivimi pohorskimi legendami značilnimi za ta del Slovenije.

Koordinatorka pohoda je Rebeka Potočnik.

Dodatne informacije in prijava na elektronski naslov: sportna@europadonna.si.