Raziskava o potrebah bolnic z rakom dojk

1.9.2018
Vabljeni k sodelovanju v anketi v okviru programa ROZA, s katero se bomo še bolj približali potrebam bolnic in nadaljevali z razvijanjem programov za podporo bolnicam in njihovim svojcem. Prosimo vas, da si vzamete čas in izpolnite anketo.

program ROZA

V okviru programa ROZA septembra začenjamo z raziskavo o potrebah bolnic z rakom dojk, ki jo izvajamo v sodelovanju s Centrom za socialno psihologijo Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani. Z raziskavo želimo prispevati k razumevanju soočanja žensk z diagnozo rak, preveriti psihološko zdravje bolnic in ozdravljenk ter spoznati njihove potrebe med zdravljenjem in za kakovostno življenje po njem.

S pomočjo vaših odgovorov se bomo lahko še bolj približali potrebam bolnic in nadaljevali z razvijanjem programov Združenja Europa Donna Slovenija za podporo bolnicam in njihovim svojcem. Spletno anketo smo objavili 1. septembra na povezavi https://www.1ka.si/europadonna. Prosimo vas, da si vzamete čas in izpolnite anketo.

Anketa je anonimna in vam bo vzela okoli 20 minut. Za sodelovanje v raziskavi se vam vnaprej zahvaljujemo, prav vsak odgovor bo pomembno prispeval k razvoju spoprijemanja z boleznijo in razvoju našega dela.

Anita

3.10.2018 12:18:53

Anita Hribernik Ul. Toneta Melive4 Slovenske Konjice

Sem stara58 let v invalidski tretji kategoriji živim sama, vnajemniškem stanovanju, z 230€na mesec.. Kako naj kakovostno živim, če mi lahko kako pomagate,. Vse kar dobim mi gre za stroške, ne morem si privoščiti niti sadja in osnovnih stvari.. Decembra bo tri leta odkar so mi vzeli desno dojko in 15 bezgavk, še vedno se borim proti bolečinam, saj so mi poškodovali veliko živcev. Hodim psihiatru, pišejo samo zdravila pomaga mi nič, v protibolečinsko ambulanto, na in fuzije, pomaga neki ur in spet se vrnejo bolečine. Trenutno imam 10 tablet na dan, čez dan še gre, žveči zopet vse boli peče zateguje, že odkar sem bila operirana, ne morem ležati na desni strani. Veliko težav imam, zdravniki mi pišejo samo zdravila, trenutno sem nehala z antidepresivi, jem lir ko, nolpaza, nolvadex, do reto, analgin heleks ter vitamin B2 inB6. Kako naj kakovostno živim, ne morem si privoščit nič.

Helena

4.10.2018 11:35:35

Maribor

Berem objavo soborke Anite in ugotavljam, da nas je več takih, ki si ne moremo privoščiti kakovostnega življenja. Jaz nimam še nobene kategorije, sem brez zaposlitve in nadomestil ali pomoči, imam pa še dodatno diagnozo GERB, diabetes, ki ga komaj obvladujem z insulinom in srčno popuščanje, zadjnje čase pa mi zelo oteka desna roka. Na zavodu za zaposlovanje me pošiljajo delat težka fizična dela. Ko pridem na razgovor in povem, kako je z mano, da se lahko zgodi, da ne bom dosegla norme, pa me zavrnejo in me vprašajo po zdravi pameti in zakaj nisem v penziji. Res ne vem, kako ravnati, dela svoji izborazbi in izkušnjam pa ne dobim, ker nimam botrov na ključnih položajih. In tako sem odvisna od MOM moža in zbiram pogum za ločitev, ki ne bo šla gladko skozi in posledice moje odločitve so lahko zelo slabe.

Helena

4.10.2018 16:14:09