Pogovor o razsejanem raku dojk in novostih zdravljenja zgodnjega raka dojk

27.3.2018
V Europi Donni Slovenija smo pripravili pogovor o razsejanem raku dojk in novostih zdravljenja zgodnjega raka dojk. Onkologinja doc. dr. Simona Borštnar je predstavila nove možnosti obvladovanja razsejanega raka dojk, v drugem delu pogovora pa spregovorila še o novosti zdravljenja zgodnega raka dojk.

Pogovor o razsejanem raku dojk in novostih zdravljenja zgodnjega raka dojk

V Europi Donni Slovenija smo pripravila pogovor o razsejanem raku dojk in novostih zdravljenja zgodnjega raka dojk, ki je potekal v Maxi klubu, v Ljubljani. Onkologinja doc. dr. Simona Borštnar je predstavila nove možnosti obvladovanja razsejanega raka dojk, v drugem delu pogovora pa spregovorila še o novosti zdravljenja zgodnega raka dojk.

Čeprav umrljivost za rakom dojk pada in je preživetje bolnic vedno boljše, pa pri četrtini bolnic kljub zgodnjemu odkrivanju in uspešnem zdravljenju bolezen zaseva tudi v druge organe. Takrat govorimo o razsejanem raku dojk. Razsejani rak dojk je neozdravljiva bolezen, ki pa z vse učinkovitejšim sistemskim zdravljenjem in novimi terapijami podaljša življenje bolnic in jim omogoča boljšo kakovost življenja. Bolnice, ki se srečajo z razsejano boleznijo, imajo zelo specifične potrebe. Te potrebe prepoznavamo tudi v Europi Donni, slovenskemu združenju za boj proti raku dojk in bolnicam in njihovim svojcem v okviru svojih dejavnosti pomagamo pri soočanju z diagnozo, s stisko, ki jo ob tem doživljajo in zagotavljamo ustrezno psihosocialno podporo. Predsednica Tanja Španić je predstavila vlogo združenja pri podpori bolnicam z razsejanim rakom dojk in njihovim bližnjim ter novo sekcijo, ki jo ustanavljamo za bolnice z napredovalim rakom dojk.

Docentka dr. Simona Borštnar, priznana onkologinja z Onkološkega inštituta v Ljubljani, je v pogovoru z moderatorko Slavko Brajović Hajdenkumer predstavila možnosti zdravljenja razsejanega raka dojk v Sloveniji. Po zaslugi vse učinkovitejših različnih sistemskih zdravljenj lahko onkologi razsejanega raka dojk spremenijo v več let trajajočo kronično bolezen. Napredovalo bolezen, ki lahko zaseva v katerikoli organ v telesu, najpogosteje pa v kosti, bezgavke, pljuča in jetra, glede na značilnosti tumorja zdravijo s sistemskim zdravljenjem, ki vključuje kemoterapijo, hormonsko terapijo, biološka oziroma tarčna zdravila ali kombinacijo le teh. Z ustreznim zdravljenjem in hkratnim obvladovanjem stranskih učinkov zdravljenja, če se ti pojavijo, lahko bolezen dolga leta držijo pod nadzorom in hkrati bolnicam omogočajo dobro kakovost življenja. V Sloveniji smo za zdaj lahko zadovoljni, saj so nova zdravila po potrditvi Evropske agencije za zdravila tudi relativno hitro odobrena in dostopna bolnikom pri nas.

Metastatski rak dojk - Vsak dan je dragocen

Za zaključek pogovora o razsejanem raku dojk smo predstavili še novo spletno stran, www.metastatski-rd.si, ki jo je podprlo farmacevtsko podjetje Pfizer. Spletno stran so ob podpori stroke zasnovale bolnice in je prevedena že v sedem svetovnih jezikov. Bolnice najbolje vedo, kakšne informacije in podporo ženska z razsejanim rakom dojk potrebuje, da bi bolje razumela bolezen in svoje potrebe. Spletna stran je razdeljena v šest sklopov, ki odgovarjajo na vprašanja o diagnozi, možnostih zdravljenja, čustvih, zdravem načinu življenja, odnosih z drugimi in izbirah, povezanih z delovnim mestom in financami. Za kratek glasbeni predah pred nadaljevanjem pogovora je poskrbela mlada pevka Nuša Kalanj ob spremljavi na kitari.

V drugem delu pogovora je dr. Simona Borštnar predstavila novosti in prihodnost na področju zdravljenja zgodnjega raka dojk s svetovnega kongresa o raku dojk v San Antoniu. Rak dojk je tako v razvitem svetu kot tudi v Sloveniji najpogostejši rak pri ženskah in zato pomemben javnozdravstveni problem. Umrljivost žensk za rakom dojk se počasi zmanjšuje, predvsem zaradi zgodnjega odkrivanja in kakovostnega zdravljenja. Rak dojk zdravijo z multidisciplinarnim pristopom, s kombinacijo kirurškega, sistemskega zdravljenja in obsevanja. Izbor in zaporedje načina zdravljenja sta odvisna od razširjenosti in patohistoloških lastnosti bolezni, zato je zdravljenje vedno bolj prilagojeno posamezni bolnici in lastnostim tumorja.

Združenje Europa Donna Slovenija je pripravilo pogovor o razsejanem raku dojk in novostih zdravljenja zgodnjega raka dojk, ki je potekal v okviru programa Roza, ki ga v obdobju 2017-2019 sofinancira Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije.

NevenkaK

28.3.2018 8:43:33

Vrhnika

Pozdravljeni, podpiram takšne akcije za ozaveščanje in informiranje. Žal pa na nekatere prireditve zaradi službenih obveznosti ne morem priti. Ravno včerajšnji pogovor je bil v dopoldanskem času, ko sem v službi. Zato predlagam, da bi v prihodnje takšne pogovore, predavanja ... snemali in posnetke objavili na spletni strani ED. Dragocen je že zvočni posnetek. Vse dobro, Nevenka