visual

Ujemi pravi trenutek - to je sreča.

Europa Donna

Predsednica Tanja Španić v upravnem odboru evropske zveze Europa Donna

30.10.2017
Slovensko združenje za boj proti raku dojk je gostilo Panevropsko konferenco, ki udeleženkam vsaki dve leti prinaša nova znanja in izmenjavo izkušenj s področja zagovorništva pacientovih pravic in osveščanja o raku dojk.

Panevropska konferenca Europe Donne

Z včerajšnjo generalno skupščino se je v Hotelu Union, v Ljubljani končala Panevropska konferenca evropske zveze Europe Donne, ki se je je udeležilo okoli 200 udeležencev in 40 držav. Slovensko združenje za boj proti raku dojk je gostilo že 13. izdajo konferenco evropske zveze, ki udeleženkam vsaki dve leti prinaša nova znanja in izmenjavo izkušenj s področja zagovorništva pacientovih pravic in osveščanja o raku dojk. Europa Donna Slovenije je s konferenco obeležila 20 letnico osveščanja o raku dojk v Sloveniji, hkrati pa dobila priložnost, da prispeva k razvoju organizacije na evropski ravni, saj je bila predsednica združenja Tanja Španić izvoljena v upravni odbor evropske zveze Europa Donna.

Ljubljana je pretekli vikend gostila 13. izdajo Panevropske konference evropske zveze Europa Donna z naslovom »Od politike do najboljših praks«. Zbrane je uvodoma nagovoril župan Mestne občine Ljubljana gospod Zoran Janković. Skoraj 200 udeležencev in 40 držav, predstavnic in predstavnikov lokalnih organizaciji osveščanja o raku dojk je z zanimanjem prisluhnilo omizju strokovnjakov o novostih s področja kliničnih raziskav, slikovne diagnostike in kirurgije dojk, ter pomembnih vprašanj o komplementarni medicini, celostni rehabilitaciji ter programih za obravnavo bolnic z napredovalim, metastatskim rakom dojk. Govorniki so predstavili pobudo Evropske komisije o raku dojke (ECIBC), ki zaključuje svoje delo na novih smernicah in sistemu zagotavljanja kakovosti za presejanje in diagnostiko raka dojk, ki so ključ do uspeha Europe Donne, da zagotovi enake možnosti pri obravnavi raka dojk za ženske po vsej Evropi. Udeleženci so imeli možnost sodelovati na delavnicah, kjer so dobili praktične smernice za upravljanje kakovostnega preživetja bolnic, spoznali so možnosti, kako uporabiti izsledke raziskav in družabna omrežja pri svojem delu, ter napotke kako implementirati evropske smernice na nacionalni ravni. Pomemben del konference je bilo tudi srečanje z zagovorniki iz številnih držav ter možnosti za izmenjavo idej, znanj in dobrih praks.

Panevropska konferenca se je zaključila z generalno skupščino evropske zveze Europe Donne, na kateri so bile izvoljene štiri nove članice upravnega odbora evropske zveze, med katerimi je tudi predsednica Slovenskega združenja za boj proti raku dojk Tanja Španić. Španičeva je tako nasledila dve slovenski predstavnici, ki sta v preteklih mandatih že sooblikovale politiko evropske zveze, Sanjo Rozman in Mojco Miklavčič. Doktorica znanosti s področja veterinarske medicine, ki je pri šestindvajsetih letih zbolela za rakom dojk in se leta 2009 pridružila združenju, je vodenje slovenskega združenja letos spomladi prevzela iz rok dolgoletne predsednice Mojce Senčar. Že od samega začetka se je aktivno vključevala v delovanje združenja, na začetku je prevzela vodenje Sekcije mladih bolnic, od leta 2014 pa je kot generalna sekretarka skrbela za razvoj projektov. Ob izvolitvi v upravni odbor je Španićeva je napovedala: »Prizadevala si bom, da bo Europa Donna v Sloveniji postala profesionalna organizacija, ki bo povezovala vse ključne deležnike na področju raka dojk in rakov rodil ter da bo stična točka vseh obolelih, njihovih svojcev in podpornikov. Na Evropski ravni pa si bom prizadevala za večjo prepoznavnost mladih bolnic. Kljub temu da predstavljamo le pet odstotkov obolelih za rakom dojk, smo izjemno pomembne člen naše družbe.«
 

Nazaj na arhiv

Komentirajte objavo

  
 
 
 
Oddaj vprašanje