visual

Ujemi pravi trenutek - to je sreča.

Europa Donna

Europa Donna v Državnem zboru Republike Slovenije

16.10.2017
Predstavnice Europe Donne, slovenskega združenje za boj proti raku dojk so danes v družbi podpornikov že tretje leto zapored obiskale Državni zbor in obeležile rožnati oktober, mesec osveščanja o raku dojk.

Europa Donna v Državnem zboru

Foto: Barbara Žejavac / Državni zbor Republike Slovenije


Predstavnice Europe Donne, slovenskega združenje za boj proti raku dojk so danes v družbi podpornikov že tretje leto zapored obiskale Državni zbor in obeležile rožnati oktober, mesec osveščanja o raku dojk. Ob svojem obisku so s poslanci in zaposlenimi Državnega zbora Republike Slovenije predstavili instalacijo silhuet, s katero so želeli plastično opozoriti, da za številkami stojijo konkretne osebe, ki v Sloveniji letno zbolijo in umrejo za rakom dojk. Zbrane goste so ob tej priložnosti nagovorili predsednica Združenja Europa Donna dr. Tanja Španić, predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez in generalna sekretarka Državnega zbora Uršula Zore Tavčar.

V preddverju velike dvorane Državnega zbora je potekala slovesnost ob postavitvi instalacije silhuet, ki predstavljajo obolele in umrle za rakom dojk v enem letu. Predstavlja skoraj 1300 ljubljenih oseb, žensk in moških: naših mam, žena, hčera, babic, sester, najboljših prijateljic in sodelavk, pa tudi očete in sinove, brate in prijatelje, ki zbolijo za rakom dojk; ter 400 tistih, ki zaradi te bolezni umrejo. To pomeni, da vsak dan vsaj tri ženske v Sloveniji izvejo, da so zbolele za rakom dojk, vsaj ena pa umre. Vseh skupaj je veliko preveč, s tovrstno akcijo pa so želeli opozoriti, da rak niso le številke, temveč resnične, nam bližnje osebe.

Predsednik dr. Brglez je tudi letos nagovoril članice Združenja v Državnem zboru in pozdravil priložnost, da lahko tudi poslanke in poslanci pripomorejo k osveščanju o raku dojk. Generalna sekretarka Državnega zbora Uršula Zore Tavčar je pohvalila dosedanje delo Združenja Europa Donna Slovenija in z zbranimi delila zgodbo svoje družine, ki se je je dotaknil rak dojk.

Predsednica Združenja Europa Donna dr. Tanja Španić se je prisotnim v Državnem zboru zahvalila za priložnost in poudarila, da je prihodnost ob diagnozi rak dojk odvisna od priložnosti, ki jo bolniki dobijo z ustrezno obravnavo bolezni. V nadaljevanju je izrazila zadovoljstvo, da številke potrjujejo, da smo v Sloveniji v preteklih letih veliko že naredili. Kljub temu pa smo bili po številu smrtnosti zaradi vseh rakavih obolenj za leto 2013 na samem vrhu evropske lestvice, zato nas čaka še nekaj dela, tudi s potrebnimi spremembami zdravstvenega sistema. Pohvalila je sodelovanje članic združenja s člani Odbora Državnega zbora za zdravstvo in se zahvalila vodji Kluba parlamentark dr. Simoni Kuster Lipicer za povabilo na četrtkovo sejo njihovega Kluba. Za konec pa je vse skupaj pozvala: ”Gremo v akcijo. Skupaj. In ne pozabimo, da bolniki z rakom nismo samo številke, ampak da smo to resnični ljudje. Ljudje v vaši neposredni bližini.”
 

Nazaj na arhiv

Komentirajte objavo

  
 
 
 
Oddaj vprašanje