Začenja se rožnati oktober, mesec osveščanja o raku dojk

28.9.2017
V Europi Donni, slovenskem združenju za boj proti raku dojk, v rožnatem oktobru že tradicionalno pripravljamo številne aktivnosti, s katerimi želimo opozoriti na pomen preventive, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja bolezni.

Novinarska konferenca, Rožnati oktober 2017

Rožnati oktober je mesec osveščanja o raku dojk. Europa Donna Slovenija že tradicionalno pripravlja številne aktivnosti, s katerimi obeležujemo rožnati oktober in osveščamo slovensko javnost o raku dojk. Letos smo v središče oktobrskih aktivnosti postavili kakovost življenja po zdravljenju. Rak dojk je visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj, vendar pa se v dolgotrajnem zdravljenju te kronične nenalezljive bolezni pojavljajo mnoge vrzeli, ki jih javno zdravstvo v Sloveniji žal ne pokriva v celoti. Na današnji novinarski konferenci so sogovorniki govorili o pomenu kakovosti življenja bolnic tudi med in po zdravljenju.

V Sloveniji za rakom dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah, vsako leto zboli 1300 žensk in okoli deset moških, letno pa za rakom dojk umre skoraj 400 žensk in pet moških. To niso samo številke, to so resnične ženske, to so mame, žene, hčere, babice, sestre, najboljše prijateljice in sodelavke, ki imajo pomembno vlogo v družbi. Rak dojk je visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj, zdravljenje je bolj uspešno in lahko tudi manj obsežno (tako lokalno kot sistemsko). Letos smo v središče naših aktivnosti postavili kakovost življenja po zdravljenju. V dolgotrajnem zdravljenju te kronične nenalezljive bolezni se pojavljajo mnoge vrzeli, ki jih javno zdravstvo v Sloveniji žal ne pokriva v celoti. Pri svojem vsakdanjem delu ne moremo mimo stisk, ki jih bolezen prinaša, in potrebe bolnic in njihovih svojcev po pisho-socialni podpori v času zdravljenja in po njem. S tem namenom začenjamo s projektom ROZA – razvojni program za opolnomočenje in zdravo aktivacijo žensk z izkušnjo raka dojk in rodil. Z letošnjimi humanitarnimi dogodki v okviru rožnatega oktobra zbiramo del sredstev za nakup naprave DXA za Onkološki inštitut v Ljubljani, s katero merijo sestavo telesnih tkiv pri ženskah, ki so na hormonskem zdravljenju po raku dojk ali rakih rodil, in za katere se ve, da vplivajo na strukturo nekaterih tkiv, tudi na kostnino.

Prof. dr. Branko Zakotnik, vodja državnega programa za obvladovanje raka je uvodoma predstavil nekaj statističnih podatkov: »Z novimi dognanji na področju diagnostike in zdravljenja to bolezen že zelo uspešno obvladujemo, saj je konec 80-tih let do pet let po diagnozi umrlo kar 40 odstotkov bolnic, v zadnjem obdobju (2010-2014) pa le 13,5 odstotkov. Seveda tudi ta številka ni sprejemljiva in nova odkritja napovedujejo, da se bo v bodoče močno zmanjševala. Rak dojke je bil do pred kratkim v strmem porastu, v zadnjih letih pa število novoodkritih ne raste več. Čas bo pokazal, če bo število pričelo upadati, na to nedvomno lahko vpliva zdrav način življenja.« Spregovoril je tudi o pomembnem mestu, ki ga področje raka dojk zavzema v Državnem programu za obvladovanje raka 2017-2021: »V Sloveniji imajo bolnice z rakom dojk dostop, do vsega sodobnega zdravljenja in lahko v veliki meri sodelujejo tudi v mednarodnih kliničnih raziskavah. Tako imajo tudi dostop do zdravljenj, ki še niso registrirana. Vse to se nedvomno in jasno kaže v visoki uvrstitvi Slovenije po preživetju v evropskem prostoru glede na zadnje objavljene podatke OECD – Health at a Glance 2016. Ne glede na to, pa je še precej prostora za izboljšanje.«

Dr. Nada Rotovnik Kozjek, vodja ambulante za klinično prehrano na Onkološkem inštitutu v Ljubljani pa se je dotaknila problematike, ki pomembno vpliva na kakovost življenja bolnic med in po hormonskem zdravljenju. »Sestava telesa se spreminja tekom življenja, s staranjem izgubljamo pusto ali funkcionalno telesno maso. Pretirana izguba funkcionalne mase ključno pripomore k razvoju krhkosti pri starostnikih. Tudi bolnice z rakom dojk zaradi številnih dejavnikov izgubljajo funkcionalno maso ter kopičijo maščobno in vodno maso. Ker izguba funkcionalne mase vpliva na uspešen potek zdravljenja in kvaliteto življenja bolnic z rakom je strokovno spremljanje sestave telesa lahko dodaten pozitiven dejavnik za bolj optimalno zdravljenje in spremljanje bolnic z rakom dojke.«

V Europi Donni, slovenskem združenju za boj proti raku dojk, v rožnatem oktobru že tradicionalno pripravljanmo številne aktivnosti, s katerimi želimo opozoriti na pomen preventive, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja bolezni. Letos bomo v okviru humanitarnih dogodkov zbirali sredstva za Onkološki inštitut v Ljubljani za pomoč ob nakupu naprave za merjenje kostne gostote ter mišične in maščobne sestave telesa – DXA. V sodelovanju z Nogometno zvezo Slovenije bo tokratna reprezentančna tekma Slovenija : Škotska, ki bo v nedeljo, 8. oktobra 2017 ob 18. uri, na stadionu Stožice v Ljubljani obarvana v rožnato in bo nosila posebno dobrodelno noto. V soboto, 14. oktobra 2017, ob 19.30 bo v dvorani Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru potekal humanitarni koncert skupine ”The Frajle” ob 20 letnici Europe Donne v Sloveniji. Rokometni klub Celje Piovarna Laško bo dve svoji tekmi v oktobru (14. in 21.), ki jih bo odigrala doma, posvetila rožnatem oktobru in osveščanju o raku dojk. V petek, 20. oktobra 2017, ob 20 uri pa bo v Narodnem domu v Mariboru na ogled dobrodelna gledališka predstava ”Življenje je vrednota!” v izvedbi Katja Dance Company.

Nova predsednica združenja Tanja Španić je predstavila tudi druge letošnje aktivnosti Europe Donne, ki jih pripravljajmo v okviru rožnatega oktobra. S 1. oktobrom začenja tudi SMS akcija, s katero lahko uporabniki s poslanim SMS sporočilo s ključno besedo POGUMNA ali POGUMNA5 na številko 1919 in prispevajo 1 ali 5 evrov za združenje Europa Donna, ki bo z zbranimi sredstvi nadaljevalo osveščanje o raku dojk in drugih ženskih rakih. Predsednica je zaključila z mislijo: »Kljub temu, da Europa Donna v Sloveniji prav letos obeležuje že 20 let osveščanja slovenske javnosti o raku dojk, naša naloga še ni končana. Tudi v letošnjem rožnatem oktobru bodo opozarjali na pomen zdrave prehrane, ustrezne telesne aktivnosti, pozitivne naravnanosti in rednega mesečnega samopregledovanja.«