visual

Ujemi pravi trenutek - to je sreča.

Europa Donna

19. redna letna skupščina – Europa Donna danes in jutri

9.3.2017
Članice in člani Europe Donne, slovenskega združenja za boj proti raku dojk smo se danes zbrali na 19. redni letni skupščini, ki je potekala v predavalnici stavbe C, Onkološkega inštituta v Ljubljani.

Skupščina 2017

Članice in člani Europe Donne, slovenskega združenja za boj proti raku dojk smo se danes zbrali na 19. redni letni skupščini, ki je potekala v predavalnici stavbe C, Onkološkega inštituta v Ljubljani. Z letošnjo skupščino smo obeležili 20 let od ustanovitve združenja, hkrati pa se je z mesta predsednice Europe Donne po štirih mandatih poslovila Mojca Senčar. Vodenje Europe Donne v naslednjem štiriletnem mandatu je prevzela dosedanja generalna sekretarka Tanja Španić.

Zbrane člane in članice združenja je uvodoma nagovorila dolgoletna predsednica Europe Donne Slovenija Mojca Senčar. Za njo so udeležence skupščine in še posebej Mojco Senčar s čustvenimi nagovori pozdravile še ministrica za zdravje gospa Milojka Kolar Celarc, varuhinja človekovih pravic gospa Vlasta Nussdorfer, prva predsednica združenja Europa Donna gospa Danica Purg, vodja preventivnega presejalnega programa Dora mag. Maksimiljan Kadivec, prof. dr. Janez Žgajnar, kirurg na Onkološkem inštitutu Ljubljana, predsednica Društva onkoloških bolnikov gospa Marija Vegelj Pirc in predsednik Mreže NVO 25 x 25 Franc Zalar. V nadaljevanju je predsednica Mojca Senčar podala vsebinsko poročilo o opravljenem delu v letu 2016 in preteklem mandatu, zakladničarka Ada Gorjup pa je predstavila finančno poročilo za preteklo leto. Skupščina se je nadaljevala s spremembo statuta in izvolitvijo novih organov združenja, ki svoje funkcijo nastopijo 1. aprila 2017.

Mojca Senčar se po štirih mandatih vodenja združenja poslavlja z mesta predsednice, v vlogi častne predsednice pa bo ostala aktivna tudi naprej. Dolgoletne predsednice ni treba posebej predstavljati. Svoj pečat je v slovenskem prostoru pustila s svojim šestanjstletnim delom v slovenskem združenju za boj proti raku dojk, kjer je z veliko entuziazma osveščala o pomenu zdravega načina življenja, ohranjanja primerne telesne teže, pomenu samopregledovanja, pozitivne naravnanosti in skrbi za lastno zdravje ter pomagala številnim bolnicam in njihovim svojcem prebroditi težke trenutke. Mojca Senčar bo svoje poslanstvo nadaljevala s podporo širjenju preventivnega presejalnega programa DORA, za katerega v združenju želijo, da bi se po evropskih strokovnih smernicah do leta 2018 razširil po vsej Sloveniji. Vključevala pa se bo tudi v delovanje novoustanovljene skupine za pomoč bolnicam z metastatskim rakom dojk, ki se srečujejo s specifičnimi težavami in potrebujejo specifično podporo.

Vodenje Europe Donne v naslednjem štiriletnem mandatu je prevzela dosedanja generalna sekretarka Tanja Španić. Doktorica znanosti iz veterinarske medicine, ki je pri šestindvajsetih letih zbolela za rakom dojk in se leta 2010 pridružila združenju. Že od samega začetka se je aktivno vključevala v delovanje združenja, leta 2011 je prevzela vodenje Sekcije mladih bolnic, od leta 2014 pa je kot generalna sekretarka skrbela za razvoj projektov združenja. Zbranim članicam in članom je v krajšem nagovoru predstavila vizijo Europa Donna, danes in jutri. Najpomembnejši cilji slovenske Europe Donne ostajajo osveščanje o raku dojk in o drugih ženskih rakih, o pomenu zgodnjega odkrivanja, učinkovitega in vsaki bolnici prilagojenega zdravljenja, potrebi po psihosocialni podpori bolnicam in njihovim svojcem ter razvoju paliativne oskrbe umirajočih bolnikov. Tudi v naslednjih letih pomemben del dejavnosti Europe Donne predstavlja pomoč v stiski bolnicam, njihovim svojcem in prijateljem ter povezovanje članic prek različnih aktivnosti v skupnost, ki temelji na srečevanju, gibanju, druženju in medsebojni podpori. Združenje pa bo še aktivneje spremljalo aktivnosti zdravstvene politike in institucij, ki so vpete v obravnavo raka ter si prizadevala za ustvarjanje ustreznega okolja in sprejemanje zakonodaje, ki prinaša nove, boljše rešitve v slovenski zdravstveni sistem.

Slovensko združenje za boj proti raku dojk v slovenskem prostoru deluje že dvajseto leto in povezuje že 3500 članov: bolnic in bolnikov, zdravih žensk, moških in drugih podpornikov, ki so pripravljeni združiti svoje moči v osveščanju o raku dojk in raku rodil. Združenje Europa Donna že skoraj dve desetletji osvešča o pomenu rednega samopregledovanja dojk, sodelovanja v preventivnih presejalnih programih, nujnosti zgodnjega odkrivanja raka dojk in celostne obravnave bolnic. Bolnicam in ozdravljenkam omogoča druženje in psihosocialno podporo, saj raziskave kažejo, da le to bistveno vpliva na kakovost življenja in izid zdravljenja. S svojim delom so pomagali že mnogim ženskam, s svojimi aktivnostmi pa bodo nadaljevali tudi v prihodnje.

Nazaj na arhiv

Komentirajte objavo

  
 
 
 
Oddaj vprašanje