Svetovna kampanja zbiranja sredstev #allstorks - vse štorklje

21.9.2016
Europa Donna Slovenija v okviru rožnatega oktobra podpira svetovno kampanjo #allstorks - vse štorklje zbiranja sredstev za klinično študijo »Big Time For Baby«.

Klinična študija Big time for babies

Europa Donna Slovenija v okviru rožnatega oktobra podpira svetovno kampanjo #allstrorks - vse štorklje za sofinanciranje klinične študije »Big Time For Baby« za podporo ženskam, ki so v rodni dobi zbolele za hormonsko odvisnim rakom dojk in želijo, kljub zdravljenju, poskusiti postati mame. Zdravljenje hormonsko odvisnega raka je povezano z dopolnilnim sistemskim hormonskim zdravljenjem, ki traja pet do deset let, v tem času ženske ne smejo zanositi. Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah, približno 15 odstotkov vseh novo obolelih v Evropi je mladih bolnic pod 40 letom starosti.

Mlade bolnice se srečujejo z veliko dilemo, ali lahko prekinejo hormonsko terapijo in poskusijo zanositi, ne da bi povečale tveganje za ponovitev bolezni. Danes zdravniki še ne znajo odgovoriti na to vprašanje, zato so začeli izvajati mednarodno klinično študijo »Big Time For Baby«, s katero bodo skušali ugotoviti, ali lahko mlade ženske (do 42 let) za do dve leti prekinejo dopolnilno hormonsko zdravljenje in v tem času poskusijo postati mame, ne da bi povečale tveganje za ponovitev bolezni. Klinična študija bo poleg zdravja žensk spremljala tudi uspešnost nosečnosti in zdravje otrok. V klinično študijo je vključenih že 40 držav, med njimi so tudi bolnice iz Slovenije. Pri nas letno zboli okoli 70 žensk, ki so mlajše od 40 let.

Vsak lahko prispeva v  kampanji #allstorks - vse štorklje in po svojih močeh podpre klinično študijo »Big Time For Baby«, več informacij na spletni strani "Big time for baby" (v angleščini).